<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86598" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво става, ...

Не вярвайте сляпо на социологията, спомнете си 2016-та! Вашият глас може да обърне вота! (Коментарът на “Господарите”)

02 Април 2021
0 2252

Тези дни в социалните мрежи се завъртя една таблица, която ни припомни прогнозите на социолозите преди президентските избори през 2016 година. Тогава повечето агенции предричаха преднина на първия тур на изборите за Цецка Цачева спрямо Румен Радев, като някои дори даваха доста съществена разлика помежду им в рамките на 10%.

Не вярвайте сляпо на социологията, спомнете си 2016-та! Вашият глас може да обърне вота! (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Всички добре помним какво се случи тогава. Вотът протече по съвсем различен начин и на мнозина служители на тези агенции след това им се наложи да ни обясняват по телевизиите защо се е получило така. И да се оправдават, че социологията не дава сто процентова гаранция за резултатите, които прогнозира, защото съществуват и фактори, които не могат да бъдат предвидени.

Не вярвайте сляпо на социологията, спомнете си 2016-та! Вашият глас може да обърне вота! (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)
Реалните резултати след първия тур, в които Румен Радев води пред Цецка Цачева с 3.48% въпреки категоричните прогнози за обратното

Тогава остана отворен въпросът дали тези предварителни прогнози не демотивираха за първия тур една част от избирателите, които смятаха, че техният глас няма да промени нищо. И точно мобилизацията им впоследствие не изигра съществена роля при победата на Радев във втория.

Тук няма да се занимаваме с анализи защо тогава се получи така и дали е имало някаква тенденциозност в проучванията на агенциите или наистина всичко е било само плод на грешка. Оставяме всеки сам да си прецени.

Това, което искаме да ви уверим обаче е, че в никакъв случай не бива социологията да ви демотивира да дадете своя глас на вота в неделя!

Ако сте поддръжник на партия или коалиция, която е получила твърде нисък процент в прогнозите – не се отказвайте заради това, а подкрепете партията си, тя има нужда от вас сега!

Ако сте противник на някоя от политическите сили, които водят убедително пред останалите – не си казвайте, че вашият глас така или иначе с нищо няма да помогне, защото той може да се окаже камъчето, което обръща каруцата и да бъде решаващ за загубата им.

А ако така и не можете да изберете за коя партия да гласувате, харесайте си някого от листите във вашия район, когото познавате или поне сте чули за него, че е морален човек – и го подкрепете! Тази държава се нуждае повече от всякога от свестни, справедливи и разумни хора, защото има много да наваксва откъм добри управници!

Бръкни в джоба на политиците! Защо е толкова важно да гласуваме на 4-ти април (видео)

Именно затова сега вашият един глас е изключително важен. Всички ние имаме огромна нужда от него!

Идете и гласувайте в неделя!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции