<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42556" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Никола Тесла и изключително точните му предсказания за интернета и безжичните технологии

20 Ноември 2019
0 1526

Редица култови исторически фигури са послужили като древни визионери за технологиите на нашата дигиталната ера. Въпреки че алтруистичните и утопични дизайни на Бъкминстър Фулър осигуриха идеала за първата вълна от пионери в Силициевата долина, с времето предприемачите се доближават по-близо до принципите на блестящия учен и изобретател Никола Тесла, който вярвал, както казал за списание „Liberty“ през 1935 г., че "страдаме от умалението на нашата цивилизация, защото все още не сме се приспособили изцяло към ерата на машините“.

 

Такова приспособяване щяло да се случи, вярвал Тесла, само когато "овладеем машината", като изглеждал напълно уверен в човешките способности що се отнася до производството на храни, климата и генетиката.

 

"Ще бъдем освободени от тежкия труд чрез автоматизацията и създаването на мислещи машини", казал той десетилетия преди изобретяването на компютъра.

 

Тесла обаче не е предвиждал начините, по които подобни машини ще ни "завладеят", въпреки че доста акуратно предвижда бъдещето на безжичните технологии, изчислителната техника и телефоните – технологии, които радикално са променили и все още променят всеки аспект от човешкия живот.

 

В по-ранно интервю от 1926 година, в списание Colliers, Тесла предвиждал, по думите на редакторите, че ще комуникираме "мигновено, чрез технология, която ще се побира в джобовете ни". Неговите реални думи обаче предават много по-голяма и по-точна картина на бъдещето.

 

"Когато безжичната мрежа се приложи перфектно, цялата Земя ще се преобразува в огромен мозък, който всъщност е … Ние ще бъдем в състояние да общуваме един с друг мигновено, независимо от разстоянието. Не само това, но чрез телевизия и телефони, ние ще можем да се виждаме и чуваме толкова перфектно, сякаш сме изправени лице в лице, въпреки преодоляването на разстоянията от хиляди километри. Инструментите, чрез които ще успеем да направим това, ще бъдат невероятно прости в сравнение с настоящияте телефони и хората ще могат просто да ги носят в джобовете на дрехите си", казал той.

 

Факт е, че смартфоните далеч не са толкова прости, но във всяко друго отношение, визията на Тесла се е превърнала в реалност почти 100 години по-късно. Други аспекти от визията за бъдещето на безжичните връзки на Тесла, също изглежда че предвиждат и съвременни технологии като 3D принтиране, въпреки че начинът, по който той ги описва, все още остават в сферата на научната фантастика:

 

„Безжичната връзка ще постигне по-тесен контакт чрез предаване на интелигентност, транспорт на нашите тела и пренос на енергия."

 

Визията на Тесла имала своите ограничения и те се криели именно в неговия технооптимизъм. Той никога не е срещал проблем, който в крайна сметка нямал технологично решение, защото както и много други техно-визионери от онова време, той с цялото си сърце подкрепял евгениката, спонсорирана от държавата.

 

„По-голямата част от бедствията, от които страда човечеството, се дължат на огромната площ на земното кълбо и на неспособността на хората и нациите да се сплотят“, твърдял той.

 

Според Тесла, безжичните технологии щели да помогнат за премахване на войната, бедността, болестите, замърсяването и общото недоволство, когато хората са „способни да станат свидетели и да чуят събития, като встъпването в длъжност на президенти, игрите от световни първенства, хаосът от земетресения или ужасите от войната така, сякаш присъстват там".

 

Когато международните граници щели да станат „ до голяма степен заличени” от мигновената комуникация, той вярвал, че ще бъде направена голяма стъпка към обединението и хармоничното съществуване на различните раси, обитаващи планетата.

 

Тесла обаче не е и не е можел да предвиди начините, по които технологиите, които ни днес ни сближават повече от всякога, в същото време, не ни раздалечават все по-далеч един от друг.

 

 

Източник: Open Culture

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции