<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Новата жертва на туризма – хъскито

29 Октомври 2019
0 1703
Зимата наближава, а за Лапландия това значи само едно – много туристи. И всички искат да се возят на шейна, теглена от хъскита.
 
 
Това започва да се превръща в проблем, пише CNN. През 2016 г. най-голямата туристическа атракция в Лапландия беше моторната шейна. Днес са кучещките впрягове. Около 4000 кучета работят в новата пазарна ниша. И не стигат.

 

 
Внезапният ръст в търсенето на тази атракция води до множество скрити разходи – например внос на кучета от по-южни страни, лоша грижа за животните, дори до умъртвяването им веднага, след като се "пенсионират" и станат негодни за теглене на шейна.
 
 
Както и много други проблеми в туризма, този също е свързан с увеличеното търсене. Все повече и повече туристи очакват, че ще се возят на кучешки впряг, щом отидат в Лапландия. "Всеки един посетител иска тази атракция", казва основателката на един от големите финландски туроператори Рита Киукас. Хората правят резервации месеци по-рано, защото няма да останат места.
 
 
Но тъй като търсенето на хъскита не е целогодишно, а само от декември до февруари, се появява недостатък на животни. Затова се търси внос – хора, които тренират кучетата за такъв тип състезания, но не са се посветили на отглеждането им, идват за няколко месеца и след това се местят на друго място. Това са предимно хора от Франция, Испания и Швейцария. Което означава, че няма никаква информация как животните са отглеждани, много вероятно е те да не могат да се справят с климатичните условия в Лапландия, изобщо целта е бърза печалба. Освен това парите не остават в местната икономика.
 
 
Освен всичко останало заради сгъстения график от декември до март, кучеатата не могат да работят и почиват нормално. Това води до претоварване. А през останалото време нямат работа, т.е. собствениците им не разполагат с достатъчно пари и отново се поставя въпросът за адекватното отглеждане на животните през останалите девет месеца от годината. Затова местните настояват да се търси начин туристите да идват и през другите сезони.
 
 
В Лапландия хъскитата се отглеждат в специални ферми, но се търси едно основно качество на животното – бързината му. Често пъти не се постига желаната от собствениците. Т.е., когато кучето вече е бавно или слабо, се пристъпва към евтаназия. Това често се критикува от чужденците, но запознати със ситуацията в Лапландия казват, че на хъскито често се гледа като на част от оборудването на фермата.
 
 
Много често туристите настояват за кучета, отглеждани в добри условия. Това е чудесно, но когато някой попадне във ферма, пълна само с млади кучета, веднага трябва да се сети, че нещо не е наред, казват запознати.
 
 
Източник: CNN

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции