<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20579" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парламентът ...

Новини ли са измислените новини?

29 Януари 2016
0 71338

Наскоро фалшивата новина за забраната за кръщенетата в Европейския съюз предизвика обществена и медиина истерия у нас. Ние обаче открихме още една новина, която е поредна дезинформация, разпространена от българските медии. Тя касае мюсюлманската вяра. 

 

Връщаме се в горещото лято с една обедна емисия новини на Нова телевизия от 3-ти август. Водещата Невена Василева съобщава: "Разрешиха на мъжете в Саудитска Арабия да ядат жените си."

 

Изрази като "Жена ми е много сладка!" явно ще придобият нов смисъл!

 

"Шейх Абдул Азиз е издал специален декрет, който позволява на мъжете да имат правото да ядат своите съпруги или пък части от телата им, без да отговарят за това. Религиозният лидер уточнява обаче, че мъжете не трябва да ядат благоверните си, когато им скимне, а само когато са много гладни", продължава новината. 

 

Ако си опукал 2 дюнера, 3 фалафела, 4 арабски хлебчета с хумус, една салата табуле за цвят и за десерт – баклава – може и да не опираш до благоверната… Но ако ти стърже и цял ден не си хапвал нищо – значи си в правото си да я захапеш за петата! 

 

Информацията е фалшива и не отговаря на истината! Няма закон, който позволява на мъжете в Саудитска Арабия да ядат жените си. Първоначално тази псевдоновина е пусната в сатиричен марокански блог. В нея се твърди, че при настъпил глад и опасност за живота на мъжа, той може да изяде съпругата си и това е върховен израз на нейната любов и подчинение спрямо него. Така двамата стават едно цяло.

 

Това са глупости и почти веднага новината е опровергана. Гледаме информационния канал Ал Арабия, където новината се отхвърля. "Саудитският главен мюфтия отрича за фетвата, позволяваща на мъжете да ядат жените си". Фетва е становище по религиозен или светски въпрос, базирано на ислямското право.

 

Главният мюфтия Абдул Азис Ибн Баз в допълнение, казва, че това е вражеска пропаганда, която цели да представи исляма в негативна светлина. И забележете – опровержението е от 10 април тази година!

 

Какво е накарало редакторите на новините в Нова ТВ да представят тази невярна информация за истинска новина, близо 4 месеца по-късно – не е ясно.

 

Водещата Невена Василева говори за главния мюфтия Абдул Азис, в плочката е изписан абсурдният призив "Яжте жените си!" уж на краля на Саудитска Арабия: Е, мюфтия и крал не са едно и също, но хайде да не задълбаваме толкова.

 

Без проверка на фактите, тази уж новина е разпространена в много родни сайтове. От ПИК са онагледили материала с подходяща канибалска усмивка.

 

Това е то! Класически пример за информация, чиято достоверност не е проверена. Този филм вече сме го гледали …

 

Във време на терористична заплаха, трябва да сме наясно, че Ислямска държава и въобще религиозните фундаменталисти кръвожадно израждат исляма за своите чудовищни цели. Нека не забравяме, че ислямската религия се изповядва от близо четвърт от населението на земята и да я представяме като нещо примитивно и уродливо е меко казано неподходящо. Точно колкото неподходящ и нелеп е и надписът в студиото: "Съпруга за обяд". 

 

Ние от "Господари на ефира" благодарим на популярния блогър-арабист Руслан Трад за това, че ни светна за въпросната нелепица. А към колегите от Нова телевизия ще се обърнем с молба по възможност да премахнат фалшивата новина от платформата Nova Play, защото към днешна дата тя си стои там – в обедната емисия от 3-ти август, тази година.

 

Вижте още:

 

КРЪВОЖАДНИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ С ПОРЕДНА ЗЛОВЕЩА АТАКА 

 

СЪЩЕСТВУВА ЛИ МОРАЛ И ЕТИКА В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ? 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции