<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30900" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Новият електромобил на Tesla – „ток и жица“ или „късо съединение“?

01 Юли 2018
0 3867

Електрическият „Модел 3“ е изключително важен продукт за бъдещето на Tesla. Тъкмо на него главният изпълнителен директор Илон Мъск възлага надежди да изведе компанията на печалба и да стане първият масов изцяло електрически автомобил. И в навечерието на един от най-важните крайни срокове в 15-годишната история на компанията, тя все още търси най-добрия начин за изграждането на колата, пише The Verge.

 

Краят на второто финансово тримесечие на 2018 г бе крайният срок, който Мъск бе поставил на Tesla да достигне производство по 5000 коли „Модел 3“ седмично. Компанията трябва да достигне това темпо на производство, за да спре да губи пари за всеки произведен екземпляр от електромобила. След като достигне тази скорост, компанията може евентуално да гони цел от 25% марж за всеки от седаните.

 

Спекулациите процъфтяваха с наближаването на крайния срок – някои трейдъри смятат, че компанията няма да се справи и заложиха сериозно срещу акциите ѝ, анализаторите са до голяма степен разделени по върпоса, а много от ревностните фенове не се интересуват особено. Мъск декларира увереност, че компанията ще достигне търсеното темпо, а през последните две седмици Tesla даде интервюта с главния изпълнителен директор за The New York Times и The Wall Street Journal, и отвори заводите си за двете издания.

 

Журналистическите обиколки могат да се тълкуват като малък жест на помирение с медиите, които Мъск често критикува или просто като стремеж да се покаже на света (включително на анализаторите и инвеститорите), че "всичко е под контрол, ситуацията е нормална" преди края на тримесечието.

 

Каквато и да е причината за дадения достъп на журналистите обаче, подробностите и в двете издания показват, че дори и след като Tesla е произвела и изпратила десетки хиляди коли „Модел 3“ от началото на производството преди около година, компанията все още променя начина, по който произвежда най-важната си кола.

 

В някои случаи промените са големи – като новата покрита с шатра монтажна линия, която Tesla наскоро е построила в свой паркинг в завода във Фремонт, Калифорния. Но често са много по-малки – като точковите заварки, които държат рамката на автомобила като едно цяло, например. Според NY Times, ръководителите на Tesla са решили инженерите на компанията да да програмират роботите да правят с около 300 "ненужни" заварки по-малко, за да спестят време за производство.

 

Според материала на WSJ Tesla е похарчи между 80 и 90 милиона долара за "автоматизирана складова система", която трябвало да изпраща части към определени работни станции около фабриката. Когато маневрата в крайна сметка се провалила, тъкмо тази конвейерна система станала част от "скрапа", използван от Tesla за монтажната линия под шатрата.

 

Фактът, че Tesla още прави промени в производствения модел на “Модел 3”, след като около 30 000 екземпляра вече са готови, е емблематичен за разликите между нея и други производители на автомобили. Във Ford, General Motors или Mercedes-Benz такива решения обикновено се правят във фазата на прототипиране и резултатите от тези избори се проследяват чрез строги тестове, далеч преди автомобилите да стигнат до ръцете на клиентите.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции