<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74956" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протест пред ...

Нови нарушения около строежа на Алепу откри прокуратурата

05 Октомври 2020
0 682

Главният архитект на община Созопол не е изпълнил служебните си задължения във връзка със строежа на комплекса “Алепу Вилидж”, пише Свободна Европа.

От Окръжната прокуратура в Бургас са установили, че през 2018 г., когато е било издадено разрешението за строеж, той е пропуснал да уведоми за този факт на сайта на общината, с което е възпрепятствал възможността за обжалване на строежа.

Има незаконно строителство в „Алепу“ и плажа до „летните сараи“, откри прокуратурата

Главният архитект на Созопол не е посочил и начина за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

Нови нарушения около строежа на Алепу откри прокуратурата

От окръжната прокуратура в Бургас са изпратили становище до Административния съд в града, в което се посочва, че искането за прекратяване на производството за разрешението за строеж на “Алепу вилидж” е допустимо и основателно.

Скандално: 23 нови строежа са предвидени в защитената зона “Алепу” (видео и снимки)

Според наблюдаващите прокурори процесното разрешение за строеж е нищожен акт, който не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. Посочено е и че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред не валидират разрешението за строеж.

Нови нарушения около строежа на Алепу откри прокуратурата

Строителството на Шофьорския плаж започна през 2017 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха противосвлачищни “укрепителни мероприятия”.

В началото на юни 2020 г. снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда. Последва сигнал и проверка от ДНСК, при която началникът на регионалната дирекция заключи, че “четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение”.

РИОСВ-Бургас си „измива ръцете“ за Алепу? (РЕПОРТАЖ)

В началото на юни Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди строителният контрол да извърши нова проверка. В средата на юни Окръжната прокуратура в Бургас поиска съдът да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж”, издадено от главния архитект на Созопол през септември 2019 г.

Прокуратурата започна разследване срещу неизвестен чиновник за строежа на “Алепу” (видео)

В края на август от Окръжната прокуратура в Бургас съобщиха, че разследват длъжностно престъпление при издаването на разрешителното за строеж на комплекса.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции