<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нови промени при платеното паркиране в София от октомври (видео)

20 Юли 2017
0 856

На заседанието си днес, Столичният общински съвет одобри промени при платеното паркиране в София, които влизат в сила от 1 октомври.

 

Работното време на синята зона се удължава в събота до 18 часа, а зелената ще обхване “Лозенец”, като през септември-октомври градските съветници ще обсъдят още едно разширение на зелената зона в кварталите “Оборище”, “Красно село”, “Възраждане” и Студентски град. Одобрена бе и промяна в делничното работно време на синята зона и вече паркирането в нея ще е платено от 8.30 до 19.30 часа, досега времевият пояс бе от 8 до 19 часа.

 

 

Аргументът е, че така родителите спокойно ще могат да си остават децата на детска градина и училище, без да плащат за престоя сутрин. Като втори “положителен ефект” се посочва, че живеещите в зоната ще могат по-лесно да паркират личните си автомобили, след като се приберат от работа. В събота обаче още четири часа стават платени – вместо след 14 часа, свободното паркиране става възможно след 18 часа. Разширяването на зелената зона с близо 5000 места в долната част на кв.”Лозенец” и в уличките около ул.”Иван Асен ІІ” ще струва 2.5 млн. лв. първоначална еднократна инвестиция.

 

РАЗШИРЯВАТ ЗЕЛЕНАТА ЗОНА В СОФИЯ И ВЪВЕЖДАТ НОВ ГРАФИК ЗА ПЛАТЕНОТО ПАРКИРАНЕ

 

Очакваните приходи са 4.6 млн. лв. годишно, като 1.5 млн. лв. ще са разходите, основно за заплати на персонала, останалите постъпления ще се инвестират в развитието на градския транспорт. Целта на промените е да се намали трафикът в централната част на София и по този начин да се осигури по-добра среда за живеещите, аргументират се общинарите. С промените в наредбата се предвижда и безплатно паркиране в центъра за автомобилите на държавните и общински културни и научни институти. Това са театри, музеи, библиотеки, операта, Българската академия на науките. Целта е да се облекчи работата на актьорите и учените. Тяхната дейност “не е комерсиална, но е от определящо значение за обществеността” и трябва да им се окаже институционална подкрепа, е посочено в мотивите на предложението.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции