<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30402" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: NaЙs, A ?!: Участ...

Нов двубой между Ангелкова и Симеонов за плажовете

05 Юни 2018
0 5385

Преместваемите заведения на плажа на Слънчев бряг, за които не са нужни строителни книжа по думите на Ангелкова Спорът между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова за опазване на плажовете на Слънчев бряг, който се води от миналата година, се разгоря отново и през тази.

 

 

Става въпрос за пет от най-оборотните дискотеки на плажа, сред които "Какао бийч", "Кубанита", "Бедрум". За изграждането им няма никакви проекти и строителни книжа, каза Валери Симеонов в понеделник. Той уточни, че общо в Слънчев бряг незаконните обекти са 11–12 и обеща те да бъдат съборени. Във вторник пред Нова телевизия Ангелкова призна, че тя е разрешила заведенията на плажа на Слънчев бряг.

 

От обясненията ѝ стана ясно, че не е необходимо да има проекти за изграждането им, защото тези обекти били преместваеми, и отговаряли на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специален. През 2015 г. тогавашният строителен министър Лиляна Павлова обяви, че дори за ограда на плажа е необходимо да има строително разрешение. Това стана след сезиране за такъв случай на плажа в Кранево. Така остава неясно как за едни обекти на плажа, които, по думите на Симеонов, изглеждат внушителни като молове, действа специалният Закон за Черноморското крайбрежие, а за други като най-обикновена ажурна ограда – Законът за устройство на територията.

 

Настоящият регионален министър Николай Нанков не взе отношение по въпроса, а се измъкна като прехвърли отговорността за заведенията на общинската власт, защото те били по-ниска категория строежи. Той увери, че ведомството му изпълнява функциите си по надзор върху решенията на местната власт. От отговора му обаче не стана ясно какво конкретно е становището на отговорното министерство по случая. Общината в Несебър до момента не е излязла с официална позиция за дискотеките. Концесионерът на южния плаж обясни пред Нова телевизия, че за обектите има всички необходими документи и те са там от 15 години.

 

Ангелкова: Всичко е законно

 

"Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това е специален закон. Вчера направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, които правим всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на закона. Съгласно него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри", заяви Ангелкова.

 

Министърът на туризма е на обиколка по Черноморието и се включи в ефира на Нова телевизия от морето.

 

"Мога да ви уверя, че плажовете в Слънчев бряг са едни от най-инспектираните от абсолютно всички институции. Всички заведения и обекти са в схемата, одобрена от мен и отговарят изцяло на изискванията на закона“, допълни тя. След което разясни, че още миналата година РДНСК-Бургас е излязла със становище, че конструкциите на заведенията, отговарят на изискванията за преместваеми обекти.

 

По думите на Ангелкова дали даден преместваем обект трябва да бъде отстранен или не, е решение от компетенциите на общинската администрация, а не на министерствата.

 

"Не съм органът, който да констатира дали трябва да бъдат отсранени или не дадени обекти. Разказвам ви данните от миналата година, когато бяха направени може би над 100 проверки в Слънчев бряг. Ако има нещо, което нямаме като информация – компетентните органи ще направят своите проверки", каза министърът.

 

Валери Симеонов: По достоверна информация ново 20 "По достоверна информация министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна." Това написа вицепремиерът Валери Симеонов на страницата си във "Фейсбук" малко след участието на Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

Той посочва, че така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели. Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова – шефка на “Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел "Оазис" на самия бряг на морето, уточнява Симеонов. Той информира, че през миналата година е подал сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова "Амфора" и "Империал", които са "съсипали десетки декари златен пясъчен плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, незаконни заведения, пътища, огради, и други".

 

По думите на вицепремиера Иванова е присвоила тази собственост "с пасивното съдействие на държавните и общински органи". "В резултат от сигнала, обектите бяха премахнати, но апетитите останаха", пише Симеонов. Той припомня, че Елена Иванова е била "яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта" и е публикувала несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита.

 

"Явно лоялността ѝ предстои да бъде осребрена", пише вицепремерът. Симеонов обещава, че когато в Министерския съвет бъде внесено това решение, той ще протестира и ще гласува против. "Защото, както е тръгнало, ще останем без плажове – х-л "Оазис", х-л "Дюн", "Какао Бийч", Бургас – северен плаж, и много други", пише вицепремиерът. Към момента няма официална позиция от страна на засегнатите лица и институции по твърденията на Валери Симеонов.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции