<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91082" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ и “Има т...

Нов протест в защита на Тодор Кантарджиев, ГЕРБ и БСП застанаха зад него

08 Юни 2021
0 2244

Близо 30 бивши колеги на проф. Тодор Кантарджиев се събраха на протест във вторник сутрин пред Националния център по заразни и паразитни болести. Те настояха той да бъде върнат на работа. Протест имаше и вчера, но пред Министерството на здравеопазването, пише Клуб Z.

Той последва новината, че проф. Кантарджиев е освободен от длъжността директор на Центъра поради навършване на пенсионна възраст.

Здравният министър освободи проф. Кантарджиев от поста му

Нов протест в защита на Тодор Кантарджиев, ГЕРБ и БСП застанаха зад него

Искра Райнoва – заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести,  коментира пред БНР:

“За нас неговото пенсиониране беше твърде неочаквано и също така смятаме, че той не е обикновен чиновник и един изявен учен и ръководител не може с лека ръка да се отстранява, въпреки че има законово основание. Но искам да подчертая, че нашите искания съвсем не са насочени срещу него (министърът на здравеопазването –  бел. ред.) или цялото ръководство на Министерството на здравеопазването. Просто ние се обръщаме с желание и молба, ако може да бъде възстановен”.

Подписка за връщането на работа на проф. Тодор Кантарджиев е публикувана на сайта на НЦЗПБ. Тя е отворена за всеки, който иска да го подкрепи, казаха служители на Центъра, които я организират.

Освен онлайн подписи ще се събират и на входа на НЦЗПБ, съобщи юристката Таня Гюрова, която се включи в протеста тази сутрин.

“Ще качим линка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, хората, които искат да го подкрепят, могат да се включат в нея. Подписката ще бъде отворена и за граждани. За всички ще бъде отворена. Възрастта не е пречка да работи това, което и досега. Това не е разумен довод и не е обосновано решение”, каза Гюрова.

Нов протест в защита на Тодор Кантарджиев, ГЕРБ и БСП застанаха зад него

ГЕРБ и БСП бранят професора

В публичното пространство професорът получи подкрепа от най-разностранни места като хора с всевъзможни възгледи реагираха на отстраняването на професора.

Много активни бяха от ГЕРБ, които видяха възможност за още една атака към служебния кабинет.

В хора на защитниците се включиха и опонентите на ГЕРБ от БСП.

“Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област”, разкритикува здравния министър председателката на соцпартията Корнелия Нинова.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов отиде още по-далече – покани проф. Кантарджиев да се върне при тях и заедно да работят “за промяната”. 

Недоволство от Българския лекарски съюз

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред Нова телевизия, че мотивът – навършена възраст за пенсиониране, който бе оповестен за освобождаването на проф. Кантарджиев, е несериозен.

“Проф. Кантарджиев е последният човек, който трябваше да бъде освобождаван точно в този момент, когато си поемаме дъх”, категоричен бе той.

По-късно в официална позиция на БЛС бе отбелязано, че съсловната организация е категорична, че освобождаването на проф.Тодор Кантарджиев по този начин, на фона на огромните му заслуги в борбата с пандемията, не е наградата, която той заслужава за достойно извървяния професионален път.

“Проф. Тодор Кантарджиев е изключителен професионалист, доказан специалист в своята област, дългогодишен директор на НЦЗПБ. Уважаван, както от колегите си, така и от цялото българско общество”, се казваше в позицията.

“Случилото се е особено огорчаващо на фона на 30-те и повече години от живота си, които проф.Кантарджиев отдаде на структурата към Министерство на здравеопазването, на фона на неуморния труд и огромния му принос за борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от COVID-19 у нас. Неслучайно и Български лекарски съюз на последните престижни награди на медицинската гилдия, отличи проф. Кантарджиев в специалната категория “Борба с пандемията – COVID”, посочиха още от БЛС.

Нов протест в защита на Тодор Кантарджиев, ГЕРБ и БСП застанаха зад него

Фейсбук защита – тежък гаф, кому беше нужно това, работят за ГЕРБ така

“Отстраняването на проф. Тодор Кантарджиев е тежък гаф на служебния кабинет. Едно е да махаш калинките на ГЕРБ, съвсем друго е да посегнеш на изявен специалист. Хубаво е служебните министри да знаят, че добрите отзиви, които в момента получават, могат много бързо да секнат. Достатъчно е да свършат още една-две подобни глупави действия, като отстраняването на проф. Кантарджиев, и постиженията им бързо ще бъдат забравени. Това че някой е бил ръководител по времето на управлението на ГЕРБ, не го прави некадърен. Подобен начин на мислене е характерен за фанатиците, но не и за хора, които претендират, че връщат нормалността в държавата. Искрено се надявам, че проф. Тодор Кантарджиев ще бъде възстановен”, реагира журналистът от БНР Петър Волгин.

“Една напред – две назад” са действията на министър Кацаров.
Кому беше нужно това!?
Д-р Кантарджиев най-успешно комуникираше антипандемичните мерки и не заслужаваше такава благодарност за добре свършената работа, коментира преподавателката по политология в СУ Ружа Смилова.

“Само ще вметна, че на други места хора, родени комуникатори, като проф. Кантарджиев ги търсят под дърво и камък, защото са незаменими в кризисни ситуации. А тук го пенсионираха, което е другият начин на кажеш: Нямаме повече нужда от теб. И през ум не им минава, че всъщност работят за ГЕРБ така”, отбеляза Веселина Седларска.

Източник: Клуб Z

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции