<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нов удар срещу краткосрочното отдаване на имоти чрез Airbnb готвят депутати

05 Февруари 2020
0 608

Петима депутати от ГЕРБ начело с Даниела Савеклиева предлагат краткосрочното отдаване на имоти в България да става със съгласието на поне половината от съседите в блока, пише Сега.

 

 

Текстът е част от проект за промени в Закона за туризма, който се подготвя за второ четене в Народното събрание. Това е поредният препъникамък пред хората, които предлагат свои жилища през платформи като  Airbnb, Booking и Expedia.

 

 

Нов удар срещу краткосрочното отдаване на имоти чрез Airbnb готвят депутати

 

 

„Идеята да има санкция от общото събрание на етажната собственост е добра. Хората, които обитават трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност  – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост, която да гарантира легитимно провеждане на общи събрания“, коментира Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС). 

 

 

Притесненията са, че с новото изискване собствениците на имоти за краткосрочен наем ще бъдат изправени пред непреодолимо препятствие.  Всеки, който живее в кооперация, знае колко е трудно да се осигури присъствие на поне 50% от обитателите на общо съобрание.  

 

 

„Би следвало първо да се помисли за промяна в Закона за етажната собственост, който да позволи дистанционно вземане на решение или да намали кворумите за приемането на решение, за да не се получи обратен ефект. Рискуваме напълно да ограничим възможността на собствениците на имоти да ги отдават краткосрочно, тъй като това ще бъде свързано с общата воля на едно събрание, чиито механизми за вземане на решение не са съвсем прецизни. Те създават трудности при ежедневното управление на етажната собственост, а какво остава за извънредни случаи каквото е краткосрочното отдаване на имоти“, коментира Попов.

 

 

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СРЕЩУ BOOKING И AIRBNB: ИСКАТ КАТЕГОРИЗАЦИЯ НА ИМОТИТЕ В САЙТОВЕТЕ ЗА ПОЧИВКИ

 

 

Миналата зима група депутати начело с Менда Стоянова внесоха други поправки, с които поискаха имотите, предлагани на туристи в интернет, да се категоризират, а сайтове, които качват обяви на нелегитимни обекти, да бъдат блокирани, спирани и прочее. 

 

 

Заради силния обществен отпор предложението бе модифицирано и сега за наемодаталите остава задължението да впишат имотите си в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Наредбата как точно да става вписването в регистъра обаче още не е готова. 

 

 

Междувременно с други промени парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочно наемане да бъдат облагани с патентен данък  – от 25 до 250 лв. според местонахождението на обекта.

 

 

AIRBNB ЗАТЯГА КОНТРОЛА СРЕЩУ ПАРТИТАТА В ИМОТИТЕ ПОД НАЕМ, СЛЕД КЪРВАВ КУПОН ЗА ХЕЛОУИН

 

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции