<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена спаси и ...

Норвежки учени се натъкнаха на огромен яйчен сак на калмари (видео)

15 Октомври 2019
0 1695

Изследователи от Норвегия се натъкнаха на рядък и масивен желеобразен яйчен сак на калмари.

 

Гигантското желатиново кълбо бе заснето да се носи във фиорда "Ørstafjorden" в северозападна Норвегия от водолази, заедно с екипа на "Research Expedition Vessel (REV)" – група учени, които наблюдават и изучават здравето на океана.

 

Видеото изобразява гигантска маса, подобна на гел, създадена от калмари, която защитава многото яйца, съдържащи се вътре.

 

Явлението е необичайна находка за морските биолози, тъй като яйчните сакове се срещат изключително рядко отвъд границите на дълбоките води и обикновено траят само няколко дни, преди да се разградят в океана.

 

Веднъж създадени, саковете обикновено потъват много бавно, а бебетата, които са вътре, обикновено не се излюпват, докато масата не достигне дълбочина около 150 метра.

 

През 2015 година, водолази край бреговете на Турция заснеха друго видео на подобен яйчен сак, за който те предположиха, че е създаден от червени летящи калмари. Кълбото бе масивно, с широчина 4 метра и съдържаше милиони яйца.

 

Изследователите не са сигурни как точно кълбата стават толкова големи, но са убедени, че сакът вероятно първоначално е с много по-малък размер и расте, когато в него се вкарват още яйца.

 

Смята се, че гелът предпазва ембрионите на калмарите от бактерии и инфекции, а изследователите отбелязват, че опитите за отглеждане на калмари в лабораторни условия без подобен яйчен сак са били неуспешни.

 

 

 

Източник: Daily Mail

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции