<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36685" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови 16 пакета...

"Нотр Дам" е била на 15 до 30 минути от пълно разрушение (видео)

17 Април 2019
0 4475

Според френските власти катедралата "Нотр Дам" е била между "15 и 30 минути" от пълно разрушаване, когато пожарникарите са се борили да спрат настъплението на пламъците към двете готически камбанарии, съобщава The Guardian.

 

По-голямо бедствие е предотвратено от членовете на Парижката пожарна бригада, които рискуваха живота си, оставайки в горящия монумент, за да направят стена от вода между бушуващия огън и двете кули на западната фасада на църквата.

 

Първоначалният сигнал за пожар е бил даден в 18:20 вечерта в понеделник, но тогава не е бил локализиран огън. Вторият сигнал е от 18:43, когато пожарът вече е бил обхванал покрива.

 

След като окончателно беше обявено, че пожарът е напълно потушен – цели 15 часа, след като е избухнал, заместник вътрешният министър Лоран Нунез обяви, че структурата на катедралата е спасена, но остава под заплаха. Той похвали пожарникарите за добре свършената работа, но предупреди, че съдбата на катедралата все още е несигурна. "Те спасиха сградата, но на нея ѝ оставаха не повече от 15 до 30 минути." 

 

""

 

Близо 500-те пожарникари на мястото на бедствието дадоха всичко от себе си, за да предотвратят пламъците да достигнат двете кули, в които висят тежките камбани на катедралата. Ако дървената рамка на кулите се беше запалила, камбаните – най-тежката от които тежи 13 тона – можеше да се стоварят на земята, предизвиквайки почти със сигурност срутването на двете готически камбанарии. 

 

Полицията и пожарникарите прекараха следващите 48 часа, подсигурявайки безопасността на 850-годишната структура на сградата.

 

Архитектите локализираха три основни пробойни в структурата – върхът на сградата, корабът на църквата и сводът при северната част на кораба. По-голямата част от дървения таван е изгорял, и части от бетонните подпори, държащи тавана, са се срутили.

 

""

 

Големият орган, изработен през 1730 г., с около 8000 тръби, беше засегнат от водните струи, но избегна пламъците. Първоначалния оглед установи, че и три от орнаментираните с желязо витражи също са оцелели от огъня.

 

Пожарникарите обявиха, че пълно описание на щетите няма да бъде възможно да бъде направено, докато структурата на катедралата не бъде 100% обезопасена. Към пораженията от високата температура, за която огнеборците обявиха, че е стигала повече от 800 градуса по Целзий, се добавят и тези от мощните струи вода, изливани в продължение на часове в катедралата.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции