<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38176" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НФЦ спря неправомерно филмов проект на Руси Чанев

13 Юни 2019
0 207

Сценарий на актьора Руси Чанев не мина на конкурсна сесия на Националния филмов център заради конфликт на интереси с член на художествената комисия. Вместо да се оттегли въпросният експерт, направо беше отхвърлен целия проект. Въпреки правилника си, за НФЦ комисията се оказва по-важна от бъдещия филм, заради чието реализиране всъщност е създадена, пише "Площад Славейков".

 

 

""

 

 

„Отравяне на паметта“ е история за паметници на български военачалници, намирали се в парка на Военната академия и мистериозно изчезнали след преврата през септември 1944-а. Продуцент и сценарист е Руси Чанев, за режисьор е избрана Боряна Пунчева.

 

 

 

Формалната причина проектът да не бъде приет за разглеждане от художествената комисия е, че един от членовете ѝ – Борислав Колев – е подчинен на Пунчева в СТФ „Екран“ в БНТ. В такива ситуации правилникът на НФЦ предвижда оказалият се в конфликт на интереси член да не участва в разглеждането. В този случай обаче е станало обратното – конфликтът на интереси е довел до отказ на комисията да разгледа проекта.

 

 

""

 

 

Руси Чанев получава отговор на заявлението си за финансиране на „Отравяне на паметта“ с разпореждане да изтегли проекта от сесията, защото Борислав Колев е уведомил изпълнителния директор за конфликт на интереси с режисьора на проекта.

 

 

Чанев отговаря с писмо, в което припомня, че решението на изпълнителния директор на НФЦ е в противоречие с чл. 30 ал. 4 от „Правила за работата, организацията и дейността на експертно-консултативните органи към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Национален филмов център“, публикувани на 11 септември 2018-а. 

 

 

Остават въпросите: защо директорът на Националния филмов център нарушава собствения си правилник и има ли начин тази несправедливост да бъде поправена?

 

 

В писмо до останалите продуценти в сесията Руси Чанев разказва за случая и ги предупреждава, че „това унижение, на което аз и моят екип сме подложени, утре може да сполети всеки от вас“„Дано тогава да намерите сили да победите предизвикателствата!“, казва Чанев.

 

 

Източник: Площад Славейков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции