<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42820" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Няколко лесни начина да намалите пластмасовия си отпечатък върху планетата

28 Ноември 2019
0 629

В последно време корпорациите за пластмаса постепенно увеличават производството си, като с това насърчават провалената система за рециклиране, защото в действителност само 9% от отпадъчната пластмасата се рециклира. Традиционните пластмаси се произвеждат от нефт и газ, и допринасят за повишаването на температурите, което е причината за климатичната криза.

 

Експертите по околна среда все повече призовават за намаляване на използването на пластмаса, тъй като отпадъците се натрупват в океаните, в бедните страни и дори в човешките тела. Пластмасите все по-често започват да се изгарят, тъй като Китай, която в миналото приемаше основната част от американските отпадъци, започна да ги отказва.

 

Значителните намаления ще изискват системни промени, твърдят учените, но има прости и лесни съвети за хората, които искат да намалят пластмасовия си отпечатък върху планетата ни.

 

Ето и някои от тях:

 

1. Носете си бутилка, вилица/лъжица и торба за многократна употреба

 

Не забравяйте да ги използвате възможно най-много пъти, така че да си струват ресурсите, които са били нужни за създаването им.

 

2. Не използвайте капака на чашата за кафе

 

Изпийте няколко глътки преди да излезете от кафенето, за да избегнете разливането. Някои кафенета обаче имат стриктни политики и са длъжни да ви дадат капак, заради евентуален риск от изгаряния.

 

3. Избирайте продукти в стъкло или кутия, ако това е опция, а след това ги рециклирайте

 

Рециклирането на пластмаси до голяма степен в момента се проваля, но все пак трябва да се опитате да рециклирате отпадъчните си пластмаси, като ги изхвърляте на обозначените за тази цел места.

 

Стъклените и алуминиевите опаковки е много по-вероятно да бъдат рециклирани, като стъклото е най-ефективно т.е. с връщащи се бутилки от мляко или бира.

 

4. Когато е възможно, яжте в ресторанта, вместо да си поръчвате

 

Освен ако нямате физическо увреждане, съшо така можете да уведомите предварително вашия сервитьор, че няма да имате нужда от сламка. Ако все пак поръчвате за вкъщи, кажете на ресторанта, че не искате пластмасови прибори или сламки, включени в доставката.

 

5. Изберете продукти с по-малко опаковки. Кажете „не“ на пакетираните лимони, ябълки, лук, чесън и чай, които се предлагат в пластмасови опаковки

 

Избирайте повече пресни продукти за закуска, за да избегнете ненужните пластмасови опаковки.

 

6. Пазарувайте зеленчуци насипно и използвайте свои собствени пликчета

 

Някои хранителни магазини ще ви позволят да използвате всякакъв вид пликчета, стига предварително да проверите теглото им.

 

7. Използвайте сапуни вместо бутилки с душ гел и избягвайте гъбите за баня, произведени от неестествени материали

 

Избирайте сапуни които са увити в хартия, а за допълнителна полза за околната среда, избягвайте продуктите с палмово масло.

 

8. Използвайте самобръсначка, която изисква подмяна само на остриетата

 

Разходите в началото може да се окажат малко повече, но ако можете да си го позволите, ще спестите пари с течение на времето.

 

9. Използвайте бамбукова четка за зъби или такава със сменяема глава

 

Пазарът на тези продукти расте бързо. Повечето четки все още ще имат синтетични влакна, но можете поне да избегнете изхвърлянето на пластмасовата ръка на четката на всеки няколко месеца.

 

10. Купувайте концентрирани почистващи препарати, които могат да се смесват с вода, за да ги ползвате многократно

 

Можете да ги намерите под формата на прах, гел или течности.

 

11. Купувайте сок, който се предлага в картонени кутии вместо в пластмасовите шишета

 

Повечето от тях имат вкус по-добър вкус, което е плюс, а са и по-леки за пренасяне до вкъщи.

 

12. Не купувайте бутилирана вода, а филтрирайте тази от чешмата

 

Някои учени твърдят, че бутилираната вода не е по-безопасна от филтрираната чешмяна вода, но индустрията не разкрива резултатите от своите тестове.

 

13. Купувайте по-малко дрехи или пазарувайте втора употреба, като също така не перете дрехите си твърде често, за да издържат по-дълго. По възможност ги сушете естествено, вместо да използвате сушилна машина.

 

Повечето дрехи съдържат синтетични влакна, изработени от пластмаса. Тези влакна се отделят при прането и в крайна сметка попадат във водата по един или друг начин. Синтетичните материали обаче имат някои предимства пред естествените, защото могат да издържат по-дълго.

 

14. Когато пазарувате онлайн, групирайте възможно най-много вещи, за да можете да бъдат пакетирани с по-малко пластмасови пликове

 

Можете също така да изберете по-бавни срокове за доставка, което може да намали отпечатъка върху климата от покупката ви.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции