<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91198" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опитен майор ...

Няма данни пилотът на падналия изтребител да е катапултирал

09 Юни 2021
0 927

Няма данни пилотът на падналия през нощта срещу сряда в Черно море изтребител да е катапултирал. Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който замина за района на инцидента заедно със служебния премиер Стефан Янев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитирани от Свободна Европа.

Български изтребител е паднал в района на Шабла (видео)

По-рано военното министерство съобщи, че при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на учението “Шабла 21”, изтребител МиГ-21 внезапно е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа в сряда.

Впоследствие министър Панайотов потвърди, че машината е паднала, но все още спасителните екипи не са открили нито нея, нито пилота. В акцията участват хора и техника от Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Няма данни пилотът на падналия изтребител да е катапултирал

“Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал. Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един радиосигнал и той излъчва едни радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта”, каза Панайотов пред БНР.

Военноокръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев съобщи, че по случая вече е образувано разследване и съвместно с Военна полиция се извършват процесуално-следствени действия на авиобаза “Граф Игнатиево”.

Учението край Шабла е било прекратено веднага след инцидента. Очаква се служебният премиер Янев и министър Панайотов да обявят повече подробности на брифинг в сряда следобяд.

България охранява въздушното си пространство с 8 машини МиГ-29, които са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз.

През 2019 г. правителството купи от САЩ осем изтребителя F-16 Block 70, за които плати 1.256 млрд. долара. Машините трябва да бъдат доставени през 2023 г.

Източник: Свободна Европа

Видео: NOVA

Заглавна снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции