<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Няма напредък при спазването на демократичните ценности в Полша и Унгария

17 Декември 2019
0 457

Полша и Унгрария не са направили достатъчно, за да подобрят ситуацията с върховенството на закона, заявиха от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешните работи към Европейския парламент, пише Свободна Европа.

 

Членовете на комисията отново се обявиха за въвеждане на всеобщ механизъм, по който да се оценява спазването на демократичните ценности в ЕС.

 

По време на дебата с участието на правния комисар Дидие Рендерс, министъра по европейските въпроси на Финландия Тути Тупурайнен и членовете на комисията, бяха отправени остри критики към двете държави. Според тях след активирането на член 7 от Лисабонския договор срещу Варшава и Будапеща, те не са направили достатъчно, за да може мярката да бъда свалена.

 

Поцедурата цели да защити европейските ценности и придвижда два механизма – превантивен, който се прилага при установяване на ясен риск от нарушаване на европейските ценности, както и санкции при вече констатитано нарушение. Сред тях правото на страната членка да гласува в Съвета на Европа и Европейския съвет.

 

Припомняме, че през 2017 г. Полша се превърна в първата държава членка на блока, срещу която бе активирана процедурата. Това се случи заради приетите спорни закони за съдебна реформа в страната.

 

Такава бе стартирана през 2018 г. и срещу Унгария, като причинината бяха атаките на премиера Виктор Орбан срещу съдебната власт, медиите, академичните среди и мигрантите.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции