<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39289" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: FaceApp вече има ...

Обичат ли ни наистина нашите домашните любимци? (видео)

22 Юли 2019
0 1547

"Може ли някога наистина да разберем какво чувстват домашните любимци относно нас? След една година проучвания по тази тема, реших да споделя до къде съм стигнал", пише Джулс Хауърд в "The Guardian".

 

 

Първо обаче, нека разясним някои определения.

 

 

Човек не може да отрече, че древните гърци са разделяли любовта на различни нишки. "Сторге " е любовта между членовете на семейството, например; "Ерос" е еротичната любов; "Филиa" е нещо като лоялността, която приятелството носи; "Филавтия" е любовта към себе си.

 

 

КУЧЕ МАСАЖИРА ДРУГО КУЧЕ (ВИДЕО)

 

 

И така, след като се запознахте с различните определения на "любовта", ще разгледаме и любовта на домашните ни любимци в тези лесно разбираеми гръцки концепции.

 

 

Сигурно няма да ви изненада факта, че кучетата, повече от всеки друг домашен любимец, проявяват формата на любов "Сторге".

 

 

За разлика от повечето други домашни любимци, тази привързанос на кучетата е предмет на много научни изследвания.

 

 

СЕМЕЙСТВО ЛАЗИ ПО НЕРВИТЕ НА КУЧЕ (ВИДЕО)

 

 

Науката го потвърждава – повечето кучета активно избират близостта до хората и в рамките на няколко месеца от раждането си, привличането на едно кученце е много по-насочено към хората, а не към други кучета.

 

 

""

 

 

Кучетата показват и различна степен на тревожност, когато хората временно ги оставят сами, а нивата на кръвното налягане при тях са по-ниски, когато ги галим. Няма спор, че това това е форма на "Сторге" любов, която споделяме единствено с кучетата.

 

 

Проучванията върху химичните процеси в мозъка придават допълнителна тежест на тази връзка.

 

 

При кучетата и хората, поведението, което ни кара да се "привързваме" към даден индивид се поддържа чрез коктейл от молекули, които се абсорбират по различни начини от мозъка.

 

 

КОТКА ПОКАЗВА НА КУЧЕ КОЙ Е ШЕФЪТ (ВИДЕО)

 

 

Много от тях се регулират от хормони на мозъка, които включват вазопресин и окситоцин. При всички бозайници, включително и хората, производството на окситоцин се увеличава, когато индивидите са сексуално възбудени, докато раждат и докато кърмят, например.

 

 

То също се увеличава, когато видим онези, които обичаме, особено близките членове на семейството.

 

 

Интересно е, че кучетата реагират с окситоциново вълнение не само когато взаимодействат едно с друго, но също така, за разлика от почти всички други бозайници, когато взаимодействат и с хората.

 

 

Изненадващо, но факт, подобно явление се среща и при котките.

 

 

""

 

 

Едно малко проучване показало, че котките произвеждат повече окситоцин, след като са галени от техните собственици, така че да, може да изпитват любов, но производството на хормона е едва една пета от количеството, наблюдавано при кучета.

 

 

Но какво да кажем за "Ерос"?

 

 

За щастие, повечето кучета или котки не ни виждат в еротична светлина.

 

 

Всички знаем, че понякога кучетата ни се опитват да "осеменят" краката ни, но намеренията на възбуденото куче може да не са задължително такива, а вместо това да "освобождават напрежението".

 

 

Някои експерти твърдят, че така проявяват доминанство, а други, че може би просто "изпускат парата".

 

 

Интересното тук е, че поведението се наблюдава при мъжките и женските кучета, а понякога дори и при котките.

 

 

Птиците обаче са друго нещо. Те са много по-склонни да чувстват обич към собствениците си, която бихте определили като "Ерос".

 

 

Например, ако собственикът на даден папагал го погали на грешните места, животното може да тълкува грешно сигналите и да започне да произвежда полови хормони.

 

 

В случай, че не желаете да възбуждате секуално папагала си, не го галете по гърба или под крилата му, защото това са зоните, в които папагалите се ухажват в дивата природа. За тях, докосванията там са като като целувките и прегръдките, която ги подготвят за секс.

 

 

""

 

 

 

Нека преминем и на "Филиа". Жабата или змията, които се събуждат от дрямката си, когато видят, че собственикът им се появява с храна; Рибата, която се спуска към повърхността на аквариума, когато усети, че ще бъде нахранена; Дори безгръбначни като насекоми и хлебарки могат да се доближат до нещо подобно на тази форма на любов.

 

 

""

 

 

Да, наистина можем да твърдим, че това е нещо като любов – нещо близко до "Филиа" – лоялност и форма приятелство, с акцент върху надеждността на храната.

 

 

Разбира се, това не е любов, която вдъхновява сонети, но все пак е нещо.

 

 

Отчаяно депресирана част от мен все още се чуди дали животните обичат само себе си – че показват единствено "Филиа", че всеки един техен ден е изпълнен с планове как най-добре да се нахранят и как най-добре да оцелеят.

 

 

В такива моменти обаче си струва да помислим и да си спомним някои редки моменти. Моменти, в които домашните ни любимци са ни показвали друг тип любов.

 

 

Много от вас определено ще си спомнят някои такива моменти, но на всеки няколко месеца, когато си мислеше, че съм дълбоко заспал, моята котка показваше любящата си страна, но само в най-тъмните часове на нощта.

 

 

Много пъти, тя просто седеше на края на леглото и ме гледаше как спя, а след това бавно и мъркайки лягаше до мен и засшиваше сякаш е "на седмото небе".

 

 

Мисля, че древните гърци не са имали дума за такъв вид любов. Любов, която е трудно да се опише, но знаете каква е, когато я изпитате.

 

 

Е, в края на краищата мисля, че всички можем да се съгласим относно факта, че животните могат да изпитват любов по един или друг начин.

 

 

Те обаче изпитват любов, която може би не е традиционната, но пък е искрена и истинска, а пък и в многото пъти, когато хората са проявявали обич към другите живи същества на планетата Земя, те почти винаги отвърщат със същото.

 

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции