<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27849" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Общината от 3 месеца може да предупреждава за опасност от мръсен въздух в София, но не го прави

05 Декември 2017
0 1311

Oт три месеца Столичната община има система, която предупреждава за опасност от високи нива на замърсяване на въздуха 48 часа по-рано. Тя е разработена от експерти от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) по поръчка на общината, която е получила достъп до нея в началото на септември.

 

 

ОСЪДИХА НИ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

 

От тогава системата е съобщавала безпогрешно за всички дни, в които в София е имало опасност от високи нива на вредни емисии във въздуха. Това каза пред "Дневник" Христомир Брънзов, ръководител на НИМХ към БАН и един от експертите работили по системата.

 

 

 

До момента общината не е започнала да използва системата и да предупреждава жителите на София за дните, в които се очаква превишаване на вредните емисии на фини прахови частици, които са основният замърсител в града.

 

Причината е, че все още зам.-кметът на София по екология не е внесла за гласуване в Столичния общински съвет аварийния план за действие за дни, в които се очакват превишения. Следващото заседание на общинския съвет ще бъде на 21 декември, което означава, че системата няма да бъде пусната официално преди Коледните празници.

 

 

Преди почти една година кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че София ще има план за действие при опасност от замърсяване на въздуха. Тогава тя каза, че той ще предвижда ограничаване на движението на автомобили в центъра на града и пускане на безплатен градски транспорт.

 

По думите на Брънзов Столичната община възложила на института да създаде системата за ранно известяване в края на февруари с условие да е завършена преди началото на отоплителния сезон, което експертите са изпълнили.

 

Как работи

 

Системата създава прогноза за възможността за превишаване на вредните емисии на фини прахови частици във въздуха, възоснова на много климатични параметри, сред които са влажност, температура, циркулация на въздуха. Тя отчита данните в радиус от два километра от града на 20 слоя височина в атмосферата, обясни Христомир Брънзов.

 

Процесът е напълно автоматизиран, тоест не зависи от човешка намеса. Първо информацията се обработва като комбинация от сложни числени модели от суперкомпютъра на БАН – Авитохол, който се намира в Института по информатика към БАН. След това Авитохол я изпраща до друга статистическа машина. Накрая данните се изпращат до Столичната община в четлив, ясен и цветен вид.

 

Системата отчита превишенията на нивата на фини прахови частици в пет степени, като започва от спазена норма – до 50 µg/m3 и достига до 4 пъти над нея – 200 µg/m3. Всяка от степените има различно оцветяване, което се появява на мониторите в Столичната община. Те са от зелено, през жълто, червено до тъмно червено, обяснява Христомир Брънзов.

 

От пресцентъра на Столичната община не успяха да отговорят на запитването на "Дневник" защо не използват системата за ранно известяване, както и дали тя предупреждава, че в следващите два дни има опасност от замърсяване на въздуха.

 

Научете повече ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции