<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37674" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Обявиха предсрочни избори в Гърция след загубата на Алексис Ципрас

27 Май 2019
0 1143

Предстоят предсрочни избори в Гърция, след като партията на премиера Алексис Ципрас "Сириза" претърпя загуба в европейските и местните избори в страната, които се проведоха едновременно в неделя. Вотът вероятно ще бъде на 30 юни, пише Медиапул.

 

 

“Искам от гърците ясен управленски мандат. Резултатът от изборите за ЕС дава на опозицията правото да постави под въпрос изхода от спасителния план. Няма да избягам“, каза Ципрас.

 

Наскоро той обяви първите мерки за облекчаване на програмата за икономии в Гърция, но това не доведе до желаните от него изборни резултати.

 

 

Вчера основната опозиционна партия "Нова демокрация" (ЕНП) спечели изборите в страната със 33% подкрепа (7 места в Европейския парламент), докато “Сириза“ остана втора с 24% (6 места).

 

 

“Министър-председателят трябва да поеме отговорност. За доброто на страната той трябва да подаде оставка и да свика предсрочни избори възможно най-скоро. Това е единственото решение“, каза лидерът на “Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.

 

 

Социалистите от ПАСОК спечелиха 7% от гласовете, следвани от Комунистическата партия 5.7%, крайнодясната Златна зора (4.8%), новосъздадената дясна партия “Гръцко решение“ (4%) и “ДИЕМ25“ на Янис Варуфакис с 3.1%.

 

 

Според анализаторите, споразумението за името на Северна Македония е струвало скъпо на Ципрас, тъй като всички региони в Северна Гърция гласуваха против “Сириза“ и в полза на кандидатите за Нова демокрация. Припомняме, че “Нова демокрация“ беше против споразумението от Преспа още от самото начало на преговорите между двете страни.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции