<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Огромен пожар стигна до Сплит, Черна гора иска международна помощ (видео)

19 Юли 2017
0 4327

Големите пожари, които от два-три дни буквално предизвикаха извънредно положение в Черна гора, засегнаха и Хърватия. Според Croatia Week тази нощ сериозно застрашен е бил вторият по големина град в Хърватия – Сплит.

 

Стотици пожарникари, военни и спасители са успели да спрат огъня, преди да влезе дълбоко в града. Най-сложна е ситуацията югоизточно от града от страна на курортния район Подстрана, където борбата се води, за да не се допусне огъня до жилищните сгради, пише Агенция “Фокус”. Населението на крайните квартали „Жрновица“ и „Стожанац“ е евакуирано. Около 250 легла са подготвени в спортен комплекс “Спаладиум Арена” за евакуираните.

 

Кметът на Сплит Андро Крстулович-Опара съобщи след полунощ, че “най-лошото е зад нас, Сплит е спасен”, но скоро след това заради засилване на вятъра ситуацията се е влошила рязко. Огънят е унищожил няколко обекта в покрайнините на града. Междувременно Черна гора поиска международна помощ за борба с пожарите, обхванали полуостров Лущица. “Обърнахме се за помощ към Европейския съюз и сега искането ни за предоставяне на самолети от най-близките летища от региона се разглежда в Брюксел”, заяви вътрешният министър на Черна гора Мевлудин Нуходжич, информира БНТ. Кметовете на крайбрежните градове Тиват, Котор и Херцег Нови, които може да бъдат застрашени от пламъците, от своя страна призоваха правителството да поиска от съседни страни като Босна, Сърбия и Хърватия да изпратят авиация.

 

 

Източник: Actualno.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции