<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46679" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Огромно топло "петно" в океаните е убило около 1 милион морски птици, твърдят учени

17 Януари 2020
0 1875

Милиони морски птици са умрели за по-малко от година в резултат на мистериозно гигантскo топло "петнo" в океана, според ново проучване.

 

Проучването, което е публикувано от университета във Вашингтон установи, че хиляди птици от вида Тънкоклюна кайра вероятно са умрели от глад между лятото на 2015 г. и пролетта на 2016 г.

 

 

""

 

 

Повечето тела на мъртви морски птици никога не достигат брега, така че въпреки факта, че 62 000 тела са открити по бреговете на Аляска, Вашингтон, Орегон и Калифорния, изследователите смятат, че общият брой всъщност достига до 1 милион.

 

Топлото "петно" е резултат на дългогодишна морска гореща вълна, за която се смята, че е причинена от антициклонна метеорологична система, появила се за пръв път през 2013 г.

 

Метеорологичният феномен, известен като Ел Ниньо, ускорил температурите на затопляне през 2015 г., а през 2016 г. нарастващата топлина довела до температура на водата достигаща близо 6 градуса над средните.

 

Антициклоните се образуват, когато маса въздух се охлажда, свива и става по-гъста, увеличавайки теглото на атмосферата и повърхностното налягане на въздуха.

 

 

Топлинните карти по това време показваха огромно червено петно, което се разпростирало на повече от 1 милион кв. км., което е площ близо 1,5 пъти по-голяма от Тексас или четири пъти повече от цялата територия на Нова Зеландия.

 

Проучването установи също, че тънкоклюните кайри най-вероятно са срещнали края си в резултат на продължително гладуване, тъй като морската птица трябва да изяде половината от телесното си тегло на ден, за да оцелее, но имало интензивна конкуренция за храна от други животни.

 

Затоплянето на океанските води довело до засилване на метаболизма на рибите като сьомга и палтус, което предизвикало борба за оцеляване заради ограничения запас от по-малки риби.

 

Учените открили и други ефекти от топлинното петно, включително огромен разцвет на вредни водорасли по западното крайбрежие на САЩ, заради които риболовната индустрия е загубила милиони долари. Други видове животни също са измрели вследствие на топлината, включително морски лъвове, качулата тъпоклюна кайра и беззъби китове.

 

 

""

 

 

„Представете си, че това е като да има масови покупки по хранителните магазини по едно и също време, а камионите за доставка да спират да идват толкова често“, заяви Джулия Париш, съавтор на проучването и професор в Школата по водни и риболовни науки в Нова Зеландия.

 

Броят на живите тънкоклюни кайри също е понесъл тежък удар, след като, според проучването, ограниченото предлагане на храна довело до намаляване на размножаващите се колонии в целия регион. Между размножителните сезони 2015 и 2016 г. повече от 15 колонии не са имали нито едно бебе. Според изследователите тези оценки са толкова ниски, тъй като те наблюдават само една четвърт от всички колонии.

 

 

""

 

 

Морската птица обаче не е възстановила популацията си след масовото измиране.

 

"Мащабът и обхватът на този провал нямат прецедент", заяви Джон Пиат, който е водещ автор на проучването.

 

„Това беше изумително, тревожно и предупредително за огромното въздействие, което устойчивото затопляне на океана може да окаже върху морската екосистема“, добави той.

 

САЩ И КАНАДА СА ЗАГУБИЛИ 2,9 МИЛИАРДА ПТИЦИ ОТ ПОПУЛАЦИИТЕ СИ ОТ 1979 Г. НАСАМ

 

Изследователите все още не могат да определят колко време ще отнеме възстановяването на популацията или дали то изобщо ще се случи.

 

"Имайки предвид прогнозните тенденции относно глобалното затопляне и свързаната с тях вероятност от по-чести топлинни вълни вълни, това може да бъде остро предупреждение за предстоящите последици от климатичната криза", пише в заключението на проучването.

 

Междувременно поредното огромно топлинно петно се е образувало край бреговете на Вашингтон и в залива на Аляска, като големината им нараства с всеки изминал ден.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции