<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35429" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ООН: Бумът на морбили по цял свят ще е катастрофален за децата

01 Март 2019
0 4720

Случаите на морбили сред децата нарастват до шокиращи нива по целия свят. А 3/4 от увеличението е концентрирано в 10 държави.

 

 

 

На фона на предупрежденията за "пагубни последици" за децата, ако болестта продължи да се разпространява безконтролно, световно проучване на детската агенция на ООН, УНИЦЕФ, посочи, че 98 държави по света са съобщили за увеличение на случаите на морбили през 2018 г. в сравнение с 2017 г.

 

 

Това число включва редица страни, които преди това са унищожили болестта.

 

Увеличението е отбелязано не само в страни, засегнати от сериозни конфликти, където достъпът до ваксинация е нарушен, но и в развити държави, които са станали жертва на т. нар. антиваксинални движения.

 

 

Силно заразна, морбили се разпространява по-лесно от Ебола, туберкулоза или грип, атакувайки дихателните пътища. Това е потенциално фатално за бебетата заболяване.

 

Освен това, след заразяването, няма специфично лечение на морбили, което прави ваксинацията животоспасяващо средство.

 

Сред 10-те най-силно засегнати страни, Украйна, Филипините и Бразилия отбелязаха най-голямо увеличение на случаите на морбили. Миналата година в Украйна са регистрирани 35 120 случая. Според правителството, още 24 042 души са били заразени само през първите два месеца на 2019 г.

 

Във Филипините през тази година са регистрирани 12 736 случая на морбили и 203 смъртни случая, в сравнение с 15 599 случая през 2018 г.

 

"Това е призив за събуждане", казва Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. „Имаме безопасна, ефективна и евтина ваксина срещу силно заразната болест – ваксина, която е спасявала почти един милион живота всяка година през последните две десетилетия.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции