<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32152" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ООН: Имаме десетина години да спрем глобалното затопляне

08 Октомври 2018
0 4427

Човечеството разполага с едва десетина години, за да задържи глобалното повишение на температурите в рамките на 1,5 градуса по Целзий, предупредиха водещи световни учени в областта на климата. След това дори и половин градус повишение значително ще увеличи рисковете от суша, наводнения и екстремни жеги.

 

 

Тези зловещи констатации са изложени в доклад на Междуправителствения комитет на ООН за изменението на климата (IPCC), който ще бъде публикуван днес. Авторите му заявяват, че са необходими неотложни и безпрецедентни мерки, за да се постигне целта, която според тях е достъпна и осъществима, въпреки че е в най-амбициозния вариант на Парижкото споразумение се планира затоплянето да се ограничи между 1.5  и 2 градуса.

 

Светът понастоящем е по-топъл от преди индустриалната епоха с между 1 и 1.1 градуса. След опустошителните урагани в САЩ, засушаванията в Кейптаун и горските пожари в Арктика, IPCC ясно показва, че климатичните промени вече се случват. 

 

""

 

При 2 градуса повишение изключително горещите дни, като тези, които се регистрираха в северното полукълбо това лято, ще станат още по-горещи и чести, като ще се увеличат смъртните случаи, свързани с тях и ще се предизвикат повече горски пожари. Най-застрашени са обаче представителите на флората и фауната. Огромен е и рискът за топенето на ледниците.

 

Със сигурност най-голямата промяна ще бъде за природата. Насекомите, които са жизненоважни за опрашването на културите и растенията, са почти два пъти по-склонни да загубят половината си местообитания при 2 °С в сравнение с 1.5 °С. Коралите ще загинат при по-високата от двете температури, но имат 90% шанс да оцелеят, ако се ограничим до долната цел.

 

В същото време се очаква нарастването на морското равнище да засегне още 10 милиона души до 2100 г., ако допълнителното затопляне с половин градус донесе прогнозен 10-сантиметров допълнителен натиск върху бреговата линия. Засегнатият брой ще се увеличи съществено през следващите векове.

 

Океаните вече страдат от повишена киселинност и по-ниски нива на кислород в резултат на изменението на климата. Въглеродните бюджети се изчерпват, алармира още докладът. 

 

""

 

IPCC определя четири пътища за задържане на глобалното затопляне. Залесяването е от съществено значение, както и пренасочването към електрическите транспортни системи и въвеждането на технологиите за улавяне на въглерод. Замърсяването с въглерод би трябвало да бъде намалено с 45% до 2030 г. – в сравнение с намаляването с 20%, при цел от 2 градуса  и да се сведе до нула до 2050 г., вместо до 2075 за 2 градуса.

 

Това ще изисква цени на въглерода, които са три до четири пъти по-високи от тези за целта за 2 градуса. Но разходите, ако не правим нищо, биха били много по-високи.

 

""

 

В момента светът е на път към катастрофално затопляне до 3 градуса по Целзий. Но авторите отказват да приемат поражението, вярвайки, че все по-видимите щети, причинени от изменението на климата, ще променят мнението на тези, от които зависи вземането на решения.

 

Докладът ще бъде представен на правителствата на конференцията на ООН за климата в Полша в края на тази година. 

 

Източник: dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции