<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91564" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пряко по Миси...

Опаковат Триумфалната арка в Париж – мечтата на Кристо ще се сбъдне след смъртта му

14 Юни 2021
0 544

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристосин плат и червено въже като част от неосъществения приживе от художника Кристо проект, замислен през 60-те години на миналия век, пише британското издание The Guardian.

Работата по неизпълнения проект на артиста с български корени ще започне идният месец. За целта символът на френската столица ще бъде покрит с 25 000 квадратни метра рециклираща се полипропиленова тъкан, привързана към монумента с помощта на 3000 метра въже, също така рециклиращо се.

Проектът е лелеяна мечта в продължение на близо 60 години за Кристо и френската му съпруга Жан-Клод, които замислили първоначално акцията през далечната 1962 година.

Идеята е възобновена през 2017 година, за да съвпадне с изложба на Кристо, и е била одобрена от властите в Париж и Центъра за националните паметници, след като Жан-Клод почина през 2009 година.

Опаковат Триумфалната арка в Париж &#8211; мечтата на Кристо ще се сбъдне след смъртта му

Строителните екипи ще работят в продължение на 12 седмици, за да започнат изграждането на инсталацията след традиционните за Франция чествания на Деня на Бастилията на 14 юли на Елисейските полета, които започват в Триумфалната арка, за да я завършат преди 18 септември. Както повечето от работите на Кристо, тя ще бъде временна. На 3 октомври ще започне работата по премахване на опаковката навреме за церемониите по Деня на примирието през ноември.

Следващият проект на Кристо е опаковането на Триумфалната арка

Проектът е финансиран изцяло чрез продажбата на подготвителните проучвания на Кристо, рисунки и колажи на проекта, както и мащабни модели, произведения от 50-те и 60-те години и оригинални литографии по други теми. Тя няма да бъде подкрепена с публични средства.

Опаковат Триумфалната арка в Париж &#8211; мечтата на Кристо ще се сбъдне след смъртта му

От престижното издание припомнят, че артистът е роден в България под името Христо Владимиров Явашев, учил е в София и е емигрирал през 1957 година, бягайки с влак от Прага за Виена и през Генуа за Париж, където срещнал бъдещата си съпруга.Двамата се преместили в Ню Йорк през 1964-та, където прекарали три години като нелегални имигранти.

Kой бе Кристо? (видео)

Сред най-известните произведения на Кристо изданието посочва опаковането на Райхстага в Берлин през 1985 година и мотът Понт Ньоф.

Източник: TheGuardian

Кадри: Vimeo/Christo and Jeanne-Claude

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции