<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30236" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Осъдиха Община Добрич да плати 16 бона на добричлия, счупил крак на заледен участък от пл. "Свобода"

23 Май 2018
0 2858

Община Добрич е осъдена да плати обезщетение от над 16 000 лв. на добричлия, пострадал при падане върху непочистен и заледен участък на площад „Свобода”. Решението е на Окръжен съд – Добрич.
 

 

Инцидентът е станал на 17 януари миналата година, когато мъжът се подхлъзнал и при падането се ударил в парче лед. Бил откаран до Спешното отделение в добричката болница, където било установено, че е получил сериозна фрактура на бедрена кост, която наложила оперативна интервенция.
 

Съдът е преценил, че местната управа трябва да плати на пострадалия обезщетение от 15 000 лв. за причинените му в резултат на падането неимуществени вреди – болки и страдания и още 1 338 лева за направените от него разходи за лечението.
 

 

До решението се е стигнало след анализ на събраните по делото доказателства, които налагат извода, че единствената причина за възникване на вредите за пострадалия е непочистеният участък от площада, който е общинска собственост.

Съдът е счел, че като собственик Общината има задължението да стопанисва и управлява общинската собственост в интерес на населението и с грижа на добър стопанин. В случая дейностите по почистване и опесъчаване са били възложени на фирма за зимно поддържане, но и като възложител Общината носи отговорност за вредите, причинени на пострадалия, посочват магистратите.
 

Окръжен съд – Добрич е преценил, че с оглед характера на увреждането и продължителността на оздравителния период от една година, обезщетение в размер на 15000лв. за неимуществените вреди е достатъчно да възмезди ищеца и е отхвърлил иска за горницата до претендираните от него 30 000лева.

Постановеният съдебен акт не е окончателен и се обжалва и от двете страни по делото пред Апелативен съд – Варна.

 

Източик: Dariknews.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции