<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Отзвук от Букурещ: Българи, недоволни от корупцията в страната им, искат в Румъния

05 Януари 2018
0 3357

Медиите в Румъния са изненадани от инициативата за присъединяване на три български области към Румъния. Редица румънски медии публикуват информацията, че жителите на три области от Северозападна България, недоволни от корупцията в страната, биха искали да се организира допитване до гражданите с оглед получаване на автономия в България или обединение с Румъния.

 

 

Идеята е на Борис Каменов и беше представена от него в четвъртък заедно с още един поддръжник. Румънските медии го представят за лидер на "сепаратистко" движение в областите Видин, Враца и Монтана.

 

ЖИТЕЛИ НА СЕВЕРОЗАПАДА НАПРАВИХА ПОДПИСКА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ВИДИН, ВРАЦА И МОНТАНА КЪМ РУМЪНИЯ

 

"Българи искат в Румъния! Три области при съседите искат да станат част от нашата страна", посочва в заглавие вестник "Ромъния либера". "Изненадващо съобщение от България. Три области искат присъединяване към Румъния", пише "Адевърул". Информацията е съобщена и от телевизия "Диджи 24", която я определя като "отзвук на борбата с корупцията в България". Телевизия "Бе1" нарича "ситуацията като безпрецедентна". Вестник "Евениментул зилей" смята инициативата за "изключително сериозна".

 

Борис Каменов заяви, че една от причините за тази инициатива е корупцията в България. Той събира подписи, но към момента няма публична информация колко е събрал. "Не би трябвало да бъдем съучастници в корупция", казва Борис Каменов и добява, че жителите на Северозападна България винаги са се борили за "реална демокрация". Запитан за причината, поради която трите области от Северозападна България биха искали да станат част от Румъния, Каменов отговори, че румънската съдебна система е по-ефективна. "Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана", каза Каменов. Запитан дали трите български области ще станат като Барселона, Каменов отговори, че Северозападна България има нужда от "мъж като Пучдемон" – уволненият премиер на Каталуния и организатор на референдума за независимост на региона. Другият мъж, който обясни че е дошъл да подкрепи искането за автономия на Северозапада, каза пред Нова телевизия, че подкрепя инициативата, защото в този регион на България не съществува никаква икономическа активност. "Работим в Козлодуй, в Пловдив, в други градове, тук няма нищо", каза мъжът. Той обаче гледаше с учудване, когато Каменов лансира идеята за присъединяване към Румъния.

 

Източник: mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции