<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34596" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СРС-тата срещ...

Откраднаха картина от Третяковската галерия под носа на охраната (ВИДЕО)

28 Януари 2019
0 3843

Руската полиция задържа 31-годишен мъж, който безпрепятствено открадна ценна картина от Третяковската галерия в Москва пред погледа на посетители и охрана. Всички са го взели за част от персонала. Засраменото ръководство на музея взе допълнителни мерки срещу пробива в сигурността.

 

Очевидната кражба е заснета от камера в Третяковската галерия. Вижда се как извършителят сваля картина на пейзажиста Архип Куинджи от стената и си тръгва без някой да му обърне внимание. Платното "Ай Петри. Крим" е завършено през 1908 година, малко преди смъртта на художника и се оценява на един милион долара. Оказало се, че аларма няма.

 

"Картината е открита на строителен обект в Одинцово. По първоначални данни престъплението е извършено от користни подбуди", каза говорителят на руското МВР Ирина Волк.

 

Арестуваният отрича да е извършил нещо нередно, през декември е задържан за притежание на наркотици. "Не извършвам престъпления, аз съм гражданин, който спазва законите на Русия", заяви той. 

 

Картината не е повредена, властите увериха обществеността, че са си взели поука. "Увеличен е броят на пазачите в залите, подобрено е закрепването на картините, в най-близко бъдеще всички картини ще бъдат снабдени с електронни датчици", каза Станислав Кононов от Министерството на културата на Русия. 

 

През май посетител повреди с метален прът картина на Иля Репин и сегашният инцидент отново заостря вниманието върху сигурността на Третяковската галерия.

 

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции