<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37883" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Откриха пет тела при издирването на осемте изчезнали алпинисти в Хималаите

03 Юни 2019
0 2207

Пилоти от индийските военновъздушни сили са забелязали пет тела от хеликоптер, за които се предполага, че са от групата от осем алпинисти, изчезнали преди седмица в Хималаите, съобщи The Guardian.

 

Те са се опитали да изкачат втория по височина връх в Индия Нанда Деви (7816 м), но най-вероятно са били застигнати от лавина. Осемте алпинисти за последно са били в контакт с базовия лагер на 26 май. 

 

 

""

 

 

Телата са били забелязани в понеделник, след което операцията е била временно прекратена, заради лошите метеорологични условия в района. Във вторник тя ще бъде подновена, в опит да бъдат открити и останалите трима изчезнали. Групата е била съставена от четирима британци, двама американци, австралиец и индиец.

 

Те са били водени от опитен британски планински водач  – Мартин Моран. Неговата шотландска компания Moran Mountain е организирала множество експедиции в индийските Хималаи, съобщава Би Би Си.

 

Сред останалите са Джон Макларън, Рупърт Уиуъл и преподавателят от университета в Йорк д-р Ричард Пейн от Великобритания; американските граждани Антъни Судекум и Роналд Беймел; австралийката Рут МакКанс и индийският водач Четан Пандей.

 

Петте тела бяха открити веднага, след като властите обявиха, че вероятността алпинистите да бъдат намерени живи е все по-малка.

 

 

""

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции