<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намериха чер...

Откриха секретни документи за британския разрушител в Черно море на автобусна спирка

27 Юни 2021
0 1377

Строго секретни документи на Министерството на отбраната за бойния кораб „Дифендър“, мисията в Черно море и реакцията на Русия, са били намерени на автобусна спирка в графство Кент, съобщава BBC.

В част от документите се обсъжда възможната реакция на Русия при преминаването на разрушителя на кралския флот през украински води покрай бреговете на полуостров Крим в сряда.

Руски военен кораб и самолет Су-24 са стреляли по британски разрушител в Черно море

В други документи има подробности за възможно британско военно присъствие в Афганистан след края на операцията на силите на НАТО, предвождани от Съединените щати.

Откриха секретни документи за британския разрушител в Черно море на автобусна спирка

При преминаването на разрушителя „Дифендър“ край Крим се стигна до инцидент, за който Москва твърди, че са произведени предупредителни изстрели и са пуснати бомби по пътя на кораба.

Великобритания отрече техен кораб да е обстрелван от руснаци в Черно море

Правителство обяви, че е започнало разследване. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че негов служител е докладвал загубата на документи с чувствително съдържание и допълни, че „по-нататъшни коментари са нуместни“.

Документите, общо около 50 страници на брой, са били намерени подгизнали на автобусна спирка в графство Кент от човек, пожелал анонимност, който се е обадил на BBC , когато е установил секретния характер на материалите.

BBC смята, че документите, включващи мейли и презентации, са на висш служител в Министерството на отбраната.

Откриха секретни документи за британския разрушител в Черно море на автобусна спирка

Материалите, свързани с разрушителя „Дифендър“, показват, че мисията, описана от министерството като „невинно преминаване през украински териториални води“ с покрити оръдия и хеликоптер на борда, е проведена с надеждата, че Русия може да реагира агресивно.

Източник: BBC, превод: БНР

Видео: YouTube/Cavit Ege Tulça

Снимка на корицата: PA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции