<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41994" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски пилот д...

Откриха уникален диамант в друг диамант на повече от 800 милиона години (видео и снимки)

02 Ноември 2019
0 2107

Необичаен диамант,  в който вътре свободно се движи друг диамант, беше открит в Якутия, Сибир. Камъкът напомня на традиционната руска кукла матрьошка, от която изскачат по-малки куклички.

 

 

""

Според експерти, това е първият подобен диамант в цялата история на световния добив на диаманти.Според учените камъкът е на повече от 800 милиона години, пише Daily Mail

 

 

""

След като изследват най-подробно диаманта, учените установяват, че първо се е появил вътрешният камък, а през следващите етапи на растеж се е образувал и външният.  Въпреки сложната си структура, той тежи само 0,62 карата (0,124 грама) и има максимален размер 4,8 × 4,9 × 2,8 мм. Вътрешният диамант има таблична форма и размери 1,9 × 2,1 × 0,6 мм.

 

 

„Съществуват две основни хипотези: според първата версия по време на процеса на растеж диамантът е превзет от минерална мантия, която по-късно се разтваря под земната повърхност, а според втората в резултат на свръхбърз растеж вътре в диаманта се е образувал слой от порест поликристален диамантен материал. Благодарение на наличието на свободната зона, единият диамант започнал да се движи свободно вътре в другия “, каза един от откривателите Олег Ковалчук.

 

 

""

"Доколкото знаем, подобни диаманти все още не са срещани в историята на световния добив на диаманти. Това е наистина уникално творение на природата, още повече, че природата не обича празнотата. Обикновено в такива случаи някои минерали се заменят с други, без да се образува кухина", каза още изследователят. 

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции