<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41851" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Откъде идва първият човек?

28 Октомври 2019
1 4635

Учени откриха къде се зародил човешкият род. Според последните проучвания първото място на Земята, населявано от хора, е речна долина в Ботсвана, Африка. Първите следи от хомо сапиенс са от около преди 200 хил. години. Те са открити в обширни територии покрай река Замбези, които днес специалистите считат за люлка на човечеството, съобщава TheIndependent.

 

Регионът, който в наши дни попада в териториите на две държави – Намибия и Зимбабве – е бил дом за прадедите на днешния човек в продължение на 70 хил. години. За първи път хората започват да се разселват оттам около преди около 110 или 130 хил. години. Причината – промени в климата, които правят околните земи по-плодородни, давайки възможност на хората да ги населят, а оттам – и целия свят.

 

"Отдавна е известно, че днешният човек произхожда от Африка", казва професор Ванеса Хейс, специалист по генетика от Австралия. "Спорният въпрос беше откъде точно са дошли хората", добавя тя.

 

Проф. Хейс и колегите й са събрали ДНК проби от жители на Намибия и Южна Африка. Екипът фокусира изследванията си върху родословието на най-ранната известна човешка популация и прави сравнения с настоящите проби. След това изследователите събират генетика с геология и промени в климата, за да стигнат до окончателния резултат.

 

"Климатичните промени преди около 130 хил. години вероятно са отворили "зелени коридори" на югозапад и северозапад позволявайки на нашите предци да мигрират", каза професор Алекс Тимерман от Южна Корея.

 

Според Хейс екипът е успял да проследи нишката на ДНК стотици хиляди години назад, доказвайки, че днешните хора произлизат именно от този регион.

 

"Първата вълна от хора е тръгнала на северопазад, последвани са от второ преселение – на югозапад. Част от хората са останали там, където са и днес", казва тя.

 

Учените вярват, че първоначално мигриралите са успели да се установят стабилно на новите земи и да създадат поколения.

 

Източник: TheIndependent

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции