<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36533" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Отложиха Брекзит до 31 октомври

11 Април 2019
0 398

Разводът между Лондон и Брюксел се отлага до 31 октомври. Това решение бе взето от лидерите на ЕС и британският премиер Тереза Мей на срещата на върха в сряда вечер.

 

 

 

 

Лидерите обясниха, че този нов срок е гъвкав и че Великобритания може да напусне и преди крайната дата, ако одобри споразумението. Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Островът ще може да се раздели с еврообщността и по-рано, ако желае това. Възможно е също Великобритания напълно да се откаже от Брекзит.

 

 

 

"През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Великобритания. Тя все още може да ратифицира споразумението за напускане, като в този случай удължаването ще бъде прекратено. Може да преразгледа и цялата стратегия за Брекзит, което може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението за напускане.  До края на този период Обединеното кралство ще има и възможността да отмени чл. 50 и да се откаже напълно от Брекзит”, каза Туск.

 

Целта на европейските лидери е била да се избегне излизане от съюза без сделка, което те смятат, че би било катастрофа, обясни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той допълни, че е доволен от споразумението за удължавне на срока.

 

Тереза Мей пък заяви, че ЕС е изпълнил основното ѝ искане за удължаване на срока.

 

"Продължавам да вярвам, че трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно найскоро. Удължаването може да бъде прекратено в момента, в който бъде ратифицирано споразумението за напускане, което беше основното ми искане. Това означава, че ако успеем да напуснем ЕС в първите три седмици на май, не трябва да участваме в европейските избори и може официално да напуснем през юни”, обясни тя.

 

Според Мей много хора са били притеснени от нейното искане за удължаване на срока. Тя заяви, че съжалява, че досега не е успяла да убеди британския парламент да одобри сделката с ЕС.

 

"Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна. Така че сега трябва да продължим с усилията си да постигнем консенсус по сделка, която е от национален интерес", каза британският премиер.

 

Според френския президент Еманюел Макрон е възможно в британския парламент да има междупартийно споразумение, чрез което да се изчистят различията между различните политически сили.

 

"Мисля, че постигнахме най-добрия възможен компромис. Първо, защото той запазва единството на 27-те; второ, защото се отзовахме на искането на Обединеното кралство да получи повече време, за да постигне споразумение по сделката за оттегляне, договорена преди няколко месеца; и трето, защото така запазваме доброто функциониране на Европейския съюз”, каза Макрон.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции