<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38259" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо руското ...

Оцелели от аварията гледат сериала на HBO с ужас: "Това е гробът на нашите братя!" (видео)

16 Юни 2019
0 4350

В Украйна онези, които са били свидетели на ядрената катастрофа от 1986 година казват, че всичко в сериала на HBO е точно така, с изключение на хората. И все пак, то е по-близо до истината, отколкото версията на Кремъл, пише руската журналистка Анна Немцова за The Daily Beast.

 

В РУСИЯ СНИМАТ СВОЙ ВАРИАНТ НА СЕРИАЛА "ЧЕРНОБИЛ" – ЗА ДИВЕРСИЯ НА ЦРУ (ВИДЕО)

 

""

 

 

Докато украинците гледаха сериала на HBO "Чернобил" – драматизираната версия на историята, възникнаха множество въпроси за причините и следствията от трагедията. Живите образи на филма и детайлите бяха много трудни за гледане от хората, оцелели от катастрофата, защото подсилиха спомените им и провокираха емоционални спорове. 

 

СЕРИАЛЪТ "ЧЕРНОБИЛ": ЗАЩО В ГЕРМАНИЯ ГО КРИТИКУВАТ (ВИДЕО)

 

 

""

 

 

За много украински семейства, ужасяващата дата на ядрения инцидент – 26 април 1986 г. – е бил първият ден от най-страшния период от техния живот, кошмар, който за някои изглежда никога няма да свърши.

 

Директорът на Чернобилския музей Анна Королевская, е била един от консултантите за минисериала на HBO. Няколко души от екипа на филма, продуценти и дизайнери на продукцията са посетили офиса на Королевская през изминалите две години и са подписали договори с нея за използване на снимките от музея. 

 

КОНСУЛТАНТКАТА НА ФИЛМА "ЧЕРНОБИЛ": В СССР НЕ КАЗВАХА "ОКЕЙ", НЯМАШЕ И ХРАНА ЗА КОТКИ (ВИДЕО)

 

Но когато сериалът излязъл и тя започнала да го гледа, самата Королевская била смазана от емоцията. "Не можах да спя тази нощ, след като свърших с гледането на филма. Можех предварително да видя лавината от чувства, горчивина и гневни коментари от жертвите и техните семейства за неверните факти в сериала", разказва Королевская.

 

 

""

 

 

"Вижте, повечето от имената в сериала са реални, затова зрителите тук го гледат повече като документален, отколкото като художествен филм", продължава тревожно Королевская. "Повече от 30 години ние разказваме на посетителите на музея ни, че разпадащата се държавна машина, парализирана от пазенето на тайна, е виновна за трагедията, а не дежурният инженер Анатоли Дятлов, или неговият екип."

 

ЗАЩО РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕНАВИЖДА "ЧЕРНОБИЛ" (ВИДЕО)

 

 

""

Реална снимка на Дятлов и другите двама членове на управата на АЕЦ, обвинени за причиняване на аварията

 

 

Очевидците

 

Сериалът на HBO върна обратно много от спомените на Алексей Бреус, сега на 60 години, който е бил един от инженерите в централата в Чернобил . Когато се случва експлозията в 1:23 сутринта, Бреус е спял в малкия си апартамент в Припят, само на три километра от реактора. Неговата смяна е трябвало да започне в 7, така че той се качил на автобуса, заедно с няколко други работника и отишъл в централата. Всички в автобуса мълчали. Бреус си спомня как един от пътниците изкрещял, когато автобусът приближил сградата на завода. "Какво!? Какво се е случило с блока?" Едва тогава той видял, че блокът на четвърти реактор е в руини. 

 

 

""

 

 

"Физически усетих как косата ми се изправя от корените. Помислих си: "За какво ни карат тук? Това е гробът на нашите братя", каза той за The Daily Beast. През този първи ден, след като няколко експлозии взривиха ядрото на атомната електроцентрала, работата на инженера е била да изпомпва вода, за да охлажда разрушения реактор. Бреус е трябвало да прескача силно радиоактивни парчета графит, докато върви. По някое време следобяд, той се е почувствал странно силен, все едно е бил в състояние да направи всичко, на всякаква цена – това е така наречената "радиационна еуфория", разказва той. През този първи ден след аварията Бреус е прекарал в централата 12 часа, получавайки доза радиация 25 пъти по-висока от нормалната.

 

СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ КАДРИ ОТ ФИЛМА НА HBO И ИСТИНСКИЯ ИНЦИДЕНТ В ЧЕРНОБИЛ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

""

Алексей Бреус на смяна в централата

 

 

Досега Бреус е гледал само три епизода от сериала на HBO. "Всички детайли, всички дрехи на хората, мебелировката, посудата, екипировката изглеждат истински, но никой от героите", заяви той. "Сериала описва Анатоли Дятлов, главния инженер през онази трагична нощ, като зъл и дори глупав човек, а това не е вярно. Понякога той беше суров, но никога демоничен, не беше негова грешка, че реакторът беше некачествен."

 

КАТАСТРОФАТА "ЧЕРНОБИЛ" ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ФОТОГРАФИ, ЖЕРТВАЛИ ЖИВОТА СИ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Бреус продължава да изброява спорните моменти: "Двама от тримата "гмуркачи", които умират във филма, Беспалов и Ананенко, са все още живи. Също и инженерите, работили с Дятлов през тази смяна не бяха страхливци, ужасени от наказанието, както са обрисувани в сериала, а смели и отговорни професионалисти… Притеснявам се, че много от оцелелите, семействата на екипа на централата, ще се почувстват наранени, като го гледат."

 

 

""

 

 

В нощта на катастрофата, персоналът на ядрената централа е провеждала тест за безопасност, който предизвиква рязко покачване на енергията, избиване на пара и мощни експлозии. Реакторът се взривява. По-късно, съветският съд обвинява инженерът Дятлов и го осъжда на затвор. Той прекарва 4 години зад решетките.  

 

БРОЕНИ ДНИ ПРЕДИ АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ ПОЖАРНИКАРЯТ ИГНАТЕНКО КАЗАЛ: “СТАНАХ НА 25 Г., СТИГАТ МИ” (ВИДЕО)

 

Във видео, записано малко преди да умре през 1995 г., Дятлов казва, че не екипът на централата е бил виновен за инцидента. "Ако те (съветският режим) бяха построили реактора по правилата, трагедията нямаше да се случи."

 

 

 

Източник: The Daily Beast

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции