<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38181" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Малко кученц...

Оцелял от Чернобил разказва за истините и измислиците в сериала (видео)

13 Юни 2019
0 71342

Часове след най-големия ядрен инцидент в света Олексей Бреус влиза в контролна зала номер 4 на атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна. Той е част от екипа на централата от 1982 година. „Бях изненадан, че ни изпращат там. Реакторът изглеждаше толкова повреден, че нямаше какво да направим", разказва Бреус, цитиран от BBC.

 

 

 

""

 

 

"Някои от събитията, на които бях свидетел онази сутрин, са реалистично представени в сериала, но други са измислица", казва той.

 

 

„Катастрофата в Чернобил се превърна в глобална катастрофа, която засегна огромен брой хора и това е основата на филма. Също така емоциите и настроението  на хората, на спасителите и на властите от тези дни са пресъздадени съвсем точно. В някои от технологичните аспекти обаче има разминаване. Не бих ги нарекъл измислица или лъжа, а просто фикция", коментира Олексей Бреус.

 

 

КОНСУЛТАНТКАТА НА ФИЛМА "ЧЕРНОБИЛ": В СССР НЕ КАЗВАХА "ОКЕЙ", НЯМАШЕ И ХРАНА ЗА КОТКИ (ВИДЕО)

 

 

Какво ще кажете за главните герои?

 

Историята на три персонажа е в основата на филма: директорът на завода Виктор Брюханов, главния инженер Николай Фомин и заместник-главен инженер Анатолий Дятлов. Олексей Бреус обаче вижда тяхното пресъздаване във филма като „безочлива лъжа".

 

"Техните персонажи са изкривени и изопачени, сякаш са злодеи. Те не бяха нищо такова. Вероятно Анатолий Дятлов е главният анти-герой в сериала, защото в началото той беше възприет като такъв и от работниците на електроцентралата, от неговите подчинени. Операторите се страхуваха от него", споделя Бреус. "Когато идваше в блока на централата, това беше непрежение за всички. Без значение колко строг беше, той се доказа като професионалист на високо ниво", казва още Бреус.

 

 

ИСТОРИЯТА НА ЗАБРАВЕНИЯ ГЕРОЙ ОТ "ЧЕРНОБИЛ" – ВАЛЕРИЙ ЛЕГАСОВ (СНИМКИ)

 

 

""

 

 

Колко точно е изобразяването на радиацията във филма?

 

Според Бреус създателите на филма показват радиационните ефекти върху човешкото тяло добре. В часовете след експлозията той разговаря с Александър Акимов, ръководителя на смените в реактора № 4, и оператора Леонид Топтунов. И двамата играят важна роля в поредицата.

 

"Те не изглеждаха добре, меко казано. Беше ясно, че са зле. Бяха много бледи", спомня си Бреус. „Радиационното облъчване, радиационните изгаряния са това, за което много хора са говорили, но никога не беше показвано по този начин. Когато приключих смяна, кожата ми беше кафява, сякаш имах загар по цялото ми тяло. Частите на тялото, които не бяха покрити с дрехи  като ръцете, лицето и шията – бяха червени", спомня си още оцелелият от катастрофата.

 

 

""

 

 

Колко голям беше пожарът?

 

Василий Игнатенко, изобразен в сериала, е сред първите пожарникари, изпратени да се справят с пожара. Пожарникарите, изпратени от съседния Припят, не са знаели за радиационното облъчване и Игнатенко умира от остър радиационен синдром на 13 май 1986 година.

 

Пристигайки на работа тази сутрин, г-н Бреус казва, че не е видял никакъв пожар. „В седмиците, непосредствено след експлозията, 29 работници от електроцентралите и пожарникари са загинали от излагане на високи дози йонизиращи лъчения. Тялото на един от тях, Валери Ходемчук, остава завинаги под отломките на реактора. Видях пораженията в реактор № 4. Не е имало огън, само лек дим, идващ от повредената част", ракзава Бреус.

 

 

„Повечето от пожарникарите наливаха вода върху повредения реактор. Тази вода се изпаряваше преди изобщо да стигне до реактора, заради високата температура“, казва Бреус. "На пожарникарите беше наредено да изчистят радиоактивните отпадъци от покрива след потушаването на пожара", спомня си той.

 

 

 

""

 

 

 

Една от най-драматичните сцени в сериала показва, че трима работници от електроцентралите доброволно се отправят към подземен тунел под повредения реактор, за да отворят жизненоважен дренажен клапан. Има опасения, че "лавата" от разтопения реактор може да достигне водата, задействайки по-нататъшна, потенциално далеч по-мощна експлозия.

 

Противно на докладите, че тримата водолази са починали от радиационна болест в резултат на тяхното действие, всъщност и тримата са оцелели. Ръководителят на екипа Борис Баранов умира през 2005 г., а Валери Беспалов и Олексий Ананенко, двамата главни инженери все още са живи и живеят в столицата Киев.

 

"Това беше нашата работа", казва Олексий Ананенко, който по това време бил на смяна. „Ако не го направиш, те могат просто да те уволнят. Как да намеря друга работа след това?“, казва Ананеско.

 

Той обаче изтъква няколко неточности в телевизионния портрет. „Лицата им бяха само частично покрити с маски, за да могат да разговарят помежду си“, разказва още той.

 

Миньорите бяха докарани да копаят тунел под реактора, за да предотвратят разтапянето на разтопеното ядро да замърси подпочвените води, заплашвайки милиони хора. „Температурите под реактора бяха високи, а в сериала се показва, че те са голи.Те свалиха дрехите си, но не като в филма ", настоява  Бреус. Миньорите свършиха работата си по-рано от графика. "Миньорите са показани като сурови момчета, които не се страхуват от нищо", коментира още Бреус.
 

 

 

""

 

 

Колко фатален беше „Мостът на смъртта“?

 

В поредицата, жителите на Припят се втурват към железопътния мост, за да виждат по-добре огъня, без да знаят за експозицията. Децата са показани да играят в радиоактивния прах, който пада от небето като сняг.

 

Това по-късно става известно като "Мост на смъртта", след което става ясно, че тези, които стоят там, са починали от радиационна болест. Но Бреус смята, че повечето жители на Припят са спали по време на експлозията. Самият той научил за инцидента чак на следващия ден, когато пристига на работа.

 

"Никога не съм чувал, че е имало тълпа от хора, които отиват да гледат огъня през нощта", казва той. Според него по-скоро става въпрос  само за единични случай. "В болница бях лекуван с един човек, който се разхождал на моста сутринта на 26 април, за да го наблюдава. Той имаше радиационен синдром. Друг приятел, лекуван по същото време, каза, че е имал среща с приятелката си близо до моста тази нощ. След това той също имаше здравословни проблеми."

 

В РУСИЯ СНИМАТ СВОЙ ВАРИАНТ НА СЕРИАЛА "ЧЕРНОБИЛ" – ЗА ДИВЕРСИЯ НА ЦРУ (ВИДЕО)

 

Как е изобразен Съветският съюз?

 

Олексий Бреус казва, че инцидентът е помогнал да се разкрият съществените недостатъци на съветската система. "Една огромна тайна стана причина за катастрофата в Чернобил. Когато операторите натиснаха червения бутон, реакторът не спря, а експлодира“, казва Бреус.

 

"Съществуват много стереотипи, типични за западното представяне на Съветския съюз. Голяма чаша с водка, КГБ навсякъде ", твърди Олексий Бреус. В крайна сметка обаче той е щастлив, че шоуто е насочило вниманието към бедствието и мащаба на причинените щети.

 

"Високият му рейтинг показва, че хората все още се интересуват от Чернобил. Това не е важно само за региона, а в световен мащаб", коментира още Бреус.

 

 

Източник: BBC

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции