<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40354" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Оцелял разказва: Бях погълнат от хипопотам

02 Септември 2019
0 2679

Какво ли е да те погълне хипопотам? Запознайте се с този мъж и неговата история, разказана пред Гардиън.

 

 

Хипопотамът, който се опита да ме убие, не беше непознат – бяхме срещали преди няколко пъти. Бях на 27 и имах свой бизнес, водех клиенти по река Замбези близо до водопада Виктория. От години работя на този участък от реката. Научих се да избягвам хипопотамите, които обитават района. Този ден трма водачи плавахме с клиенти  – Майк, Бен и Евънс – всички на каяци. Бяхме близо до края на обиколката, светлината омекваше и наслаждавахме на спокойствието. Тогава усетих силен удар зад мен. 

Обърнах се, за да видя Евънс, който беше паднал от лодката си. Плавателният съд беше издигнат над водата от гърба на огромния хипопотам. Наблизо до брега имаше скали. Обърнах лодката си и яростно започнах да греба  към Евънс.

 

Посегнах, за да хвана ръката му, но изведнъж потънах в тъмнина.Сякаш изведнъж бях ослепял и оглушал. Като че ли бях хванат в капан. Имаше ужасна миризма, като на развалени яйца, и усещах огромен натиск върху гърдите си. Ръцете ми бяха хванати в капан, но успях да освободя едната си ръка и да напипам с нея наоколо. Дланта ми премина през устата на хипопотама. Едва тогава разбрах, че съм хванат до кръста в устата му.

 

Издърпах се възможно най-силно и за няколко секунди, през които той отвори челюсти, успях да избягам. Плувах към Евънс, но хипопотамът отново ме повлече обратно под водата. Той очевидно ме искаше мъртъв.

 

Устите на хипопотамите имат огромни зъби. По-късно лекар преброи почти 40 рани от убождания и ухапвания по тялото ми.

 

 

Времето минава много бавно, когато си в устата на хипопотама.

 

Животното изскочи внезапно на повърхността и ме изплю. Майк все още ме чакаше в каяка си и успя да ме гребне и да ме изведе на безопасно място. Бях тежко ранен. Лявата ми ръка беше смазана, кръв течеше от раните на гърдите ми. Когато ме прегледа, Майк откри рана, толкова голяма, че белият ми дроб се виждаше.

 

""

 

За щастие, той умееше да прилага първа помощ и успя да превърже раните на гърдите ми, което ми спаси живота.

 

Случайно наблизо беше медицински екип и с тяхна помощ останах жив достатъчно дълго, за да стигна до болницата. Предупредиха ме, че вероятно ще трябва да се разделя с двете си ръце и долната част на ранения ми крак. В крайна сметка загубих само лявата си ръка – лекарите успяха да спасят всичко друго.

 

Тялото на Евънс е намерено надолу по реката два дни по-късно. Бяха направени опити да се намери и убие хипопотама, но той сякаш се бе укрил. Убеден съм обаче, че се срещнах с него още веднъж. Две години по-късно поведох експедиция надолу по Замбези и докато минавахме покрай участъка, където беше извършена атаката, огромно животно изскочи от водата до моето кану.

 

Изкрещях толкова силно, че хората с мен казаха, че никога не са чували нещо подобно. Той се гмурна обратно и никога повече не го видях.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции