<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42113" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Парламентът най-после стартира процедурата за нов шеф на КПКОНПИ

06 Ноември 2019
0 215

Макар и със закъснение, депутатите започнаха процедурата по нов избор на шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, пише Медиапул.

 

Комисията е без председател, откакто бившият ѝ шеф Пламен Георгиев подаде оставка след няколкомесечен скандал с имотите му. Проверки на столична община показаха, че на покрива на един от апартаментите му има незаконни постройки, които трябва да се премахнат.

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СЕ ИЗГАВРИ СЪС ЗАКОНА ЗАРАДИ БАРБЕКЮТО НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ

 

Впоследствие Георгиев бе назначен за консул във Валенсия. И там обаче се разрази скандал, след като се оказа, че той има сертификат за владеене на испански на базово ниво, издаден от езикова школа, спечелила поръчка за обучение на комисията.

 

ФИЛОЛОГ ПОПРАВЯ 13 ГРЕШКИ В СЕРТИФИКАТА НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ЗА ВЛАДЕЕНЕ НА ИСПАНСКИ ЕЗИК (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

 

Според антикорупционния закон при предсрочно прекратяване на мандата на член на комисията, нов такъв се избира в срок до 2 месеца, като той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Георгиев този срок изтече на 30 септември, но процедурата бе открита едва сега.

 

Забавянето стана повод депутати неофициално да започнат да коментират, че е възможно поста да се готви за главния прокурор Сотир Цацаров, който ще предаде поста на наследника си и единствен предложен за поста Иван Гешев в началото на следващата година. С приемането на новите правила сега, тази възможност отпада, защото новият шеф на КПКОНПИ трябва да бъде избран най-късно до месец.

 

"УНИКАЛНИЯТ ТОРМОЗ" НАКАРАЛ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

 

Името на шефа на националната полиция Христо Терзийски също се завъртя като възможен нов шеф на антикорупционната комисия. 

 

В действащия в момента закон е записано, че за шеф на КПКОНПИ се избира "български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж". Според новите правила обаче, начело може да застане и човек, завършил каквато и да е магистратура, стига да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които на ръководна длъжност. 

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции