<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32225" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пеевски напуска медийния бизнес?

10 Октомври 2018
0 1081

Народният представител от ДПС и крупен медиен издател Делян Пеевски се оттегля от издателската си дейност. Той се отказва и от сделката с американската филмова компания "Ню имидж" за влизането й в медийния му бизнес.

 

 

 

Той основава фондация, в която ще влязат "изтъкнати журналисти". Към нея той ще прехвърли собствеността на медиите си, защото било "крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналисти".

 

 

Всичко това се посочва в изявление на самия Пеевски, избратено до обрани медии. Епистоларната форма е чест избор на депутата за обръщения към обществеността.

 

 

Причината, която изтъква за оттеглянето си, е, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бави 5 месеца отговора си по искането за придобиването на част "Телеграф Медиа" от страна на "Ню Имидж Медиа". Сделката влезе в края на април в КЗК, два дни, след като бе обявено, че Пеевски продава на "Ню Имидж България" половината от дяла си в групата "Телеграф Медиа", която издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и шуменското издание "Борба".

 

 

Концентрацията трябваше да стане през дружеството "Ню Бояна Дивелъпмънт" ЕООД, собственост на "Ню Бояна филм", чийто представител в момента е Ярив Лернер. В края на юни обаче Лернер каза, че сделката скоро няма да бъде финализирана, тъй като "Ню Имидж" все още проучва дружеството на Пеевски.

 

 

Сега Пеевски посочва в писмото си, че "вероятно причината не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае свързана с мен медия". "Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането си за одобрение, като заявявам, че се отказвам и от сделката", казва депутатът в писмото.

 

Факт е, че това е първото продължило по-дълго от две седмици или месец проучване по КЗК по сделка на Пеевски. Антимонополният орган обикновено светкавично и без забележки се произнася одобрително по неговите искания за концентрация на различните му по рода си бизнеси. Така че съществува вероятност и сделката да се е провалила по други причини, извън КЗК.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции