<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пенсионираха за "нелоялност" служителките, разкрили климатичния гаф в "Квадрат 500"

07 Март 2017
0 1558

Двете уреднички в Националната галерия, разкрили мащаба на климатичната авария, която увреди десетки от най-ценните й произведения, са внезапно пенсионирани заради "нелоялност".

 

Искра Захариева и Мария Димитрова, които показали щетите на художника Недко Солаков, са получили известията си миналата седмица, малко след като случаят доби популярност благодарение на негова публикация във "Фейсбук". Въпреки че и двете жени са отскоро в пенсионна възраст, те са единствените от много служители с подобен статут, споходени от спешната мярка, пише dnevnik.bg. От коментар на директорката Слава Иванова в петък се разбра, че ставало дума за уронване на "престижа и името" на Националната галерия, чиито служители трябвало да бъдат "лоялни към каузата ѝ".
 

На 24 февруари стана известно, че над десет творби в новия мегамузей, ремонтиран за 27 млн. лв., са били увредени заради авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6, най-старите в колекцията, но щетите не се ограничават до тях, нито до по-старата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство, показва проста разходка.

 

Недко Солаков публикува снимки на някои от картините, облепени със защитна японска хартия, която да спре падането на живописния слой. Едва след неговата реакция във "Фейсбук" няколко от тях бяха свалени за спешна реставрация.

Галерията даде различни обяснения, но основното дойде пред БНТ миналата седмица, когато Слава Иванова призна, че музеят е останал недовършен. Основната климатична инсталация в бившата Галерия за чуждестранно изкуство – ключова за съхранението на ценни произведения – не е подменяна от 1985 г. и макар че обновяване се предвиждало по проект, това "би могло да стане" едва с построяването на Южното, четвърто крило на "Квадрат 500".

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции