<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40381" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Перничани на протест срещу горенето на боклук в ТЕЦ "Република" (обновена)

03 Септември 2019
0 487

Перничани излязоха на протест пред общината след поредното обгазяване на града предишната вечер, с искане за чист въздух, пише Медиапул.

 

Жителите на града се оплакаха, че от месеци над Перник се разнася задушлива и нетърпима миризма. Любопитно е, че това става като по часовник – вечер след 22 часа.

 

Обгазяването идва от ТЕЦ "Република", зад който се смята, че стои бизнесменът Христо Ковачки. Перничани подозират, че в съоръжението нерегламентирано се гори биомаса.

 

ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" няма разрешение да изгаря отпадъци. Искането за такова е подадено малко след пожара на 62-ри километър на магистрала "Струма" край Дупница на 13 август, но все още не е приключила процедурата по оценка на въздействието на околната среда на това намерение.

 

Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Перник не вижда проблем. По данни на инспекцията, за периода от 1 януари до 1 септември не са регистрирани превишения на нормите на серния диоксид, азотния двуокис и въглеродния оксид.

 

Отчетено е само превишаване на нормите на фините прахови частици – 20 пъти на полугодието при норма от 35 пъти годишно.

 

Днес от Топлофикация – Перник излязоха със становище по темата. Оттам заявиха, че твърденията, че миризмите са от ТЕЦ-а, са манипулативни, пише Dir.bg.

 

"Искаме категорично да опровергаем тиражираната в общественото пространство информация от страна на малка група граждани на град Перник, които твърдят, че носещите се късно вечер неприятни миризми в областта идват от ТЕЦ "Република". Държим да изясним пред всички, че тези твърдения са абсолютно спекулативни и нямат нищо общо с истината", заявяват от Топлофикация – Перник.

 

И добавят: "Да, факт е, че официално сме входирали инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци като част от нашата обичайна производствена дейност, но към конкретния момент не сме получили разрешение за това наше желание и поради този факт не сме предприели такива действия по какъвто и да било начин."

 

 

 

Източници: Медиапул и Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции