<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38376" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Планът на Борисовата е некоректен и незаконосъобразен, алармира гражданска инициатива (снимки)

19 Юни 2019
0 1359

Предложеният проект за устройствен план на "Борисова градина" да се върне в начална фаза, заради купища проблеми, незаконосъобразност и драстични несъответствия, настояват от гражданска инициатива „Да спасим Борисова градина”.

 

 

БЪДЕЩЕТО НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА – ЗЕЛЕНО ИЛИ ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР

 

 

Те внесоха и обосновано становище по откритите остри проблеми в Проекта за устройствен план на „Борисова градина”. Гражданите алармират за драстична некоректност и незаконосъобразност на проекта, който защитава частните, а не обществените интереси. 

 

 

""

 

ПЛАНЪТ ЗА БОРИСОВАТА ГРАДИНА В СОФИЯ ПРЕДИЗВИКА НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ СПОРОВЕ

 

 

Гражданите изразяват опасения и аргументи, които компрометират Проекта за ПУП на м. „Парк Борисова градина“ и самата процедура по провеждане на обсъждането и настояват за обществено съгласие по така важна за жителите и гостите на столицата „Борисова градина“.

 

Инициативата изисква:

 

1. Връщане на предложения Проект за ПУП от „Ковачев архитекти“ ЕООД в начална фаза до отстраняване на фактически грешки, несъответствия в документацията, незаконосъобразности, изчистване на неясноти и неактуална информация, допълване на отсъстваща документация, спазване целите и препоръките на Заданието, и синхронизиране на данните с КККР.

 

2. Отмяна на термина „заключителната дискусия“, което да бъде отразено на официалната електронна страница на Направление „Архитектура и градоустройство“ и поправката да се потвърди и отрази на официалните електронни страници на кметствата в районите Лозенец, Изгрев, Средец.

 

3. Обявяване на процедура по сесия от обществени обсъждания, чиито план на провеждане да бъде посочен на следващата среща на 26 юни 2019 г.

 

4. Определяне на по-продължителни срокове за запознаване с предстоящите поправки, актуализации на гражданите и заинтересованите общности, преди провеждане на обществено обсъждане и по-дълъг срок за внасяне на писмени становища, мнения, препоръки и възражения от гражданите след проведеното обществено обсъждане.

 

5. Посочване на крайната дата за подаване на писмени становища, мнения, препоръки към ангажираните с изработването на Проекта за ПУП и съответните институции, след провеждане на срещата на 26 юни 2019 г.

 

6. Посочване на личност за контакт или единна комуникационна група, с оглед една линия на комуникация между участващите в обществените обсъждания и инстанциите.

 

 

""

 

 

Според гражданите липсва административен акт, с който е допуснато изработване на Проекта, а именно документът, който да уточнява какво трябва да съдържа съответния ПУП.

 

 

ЕТО КЪДЕ ЩЕ ИМА НОВИ ПАРКИНГИ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА (СНИМКИ)

 

 

Те смятат още, че има несъответстваща, неактуална, невярна и неясна информация в представената документация към Проекта за ПУП на м. „Парк Борисова градина“, което компрометира както Проекта, така и проведеното обществено обсъждане на 5 юни, 2019 г.,

 

 

За драстични несъответствия не само в данните за видовете собственост на Проекта, но и с данните от Кадастрална карта и Кадастрални регистри (КККР), в нарушение на разпоредбите на закона сигнализират от инициативата. "Това поставя въпроса до колко този Проект за ПУП, представен с неверни данни за видовете собственост на общественото обсъждане, може да изгради отношение на доверие и съгласие между проектантите и гражданите, което е и цел, надяваме се, на Проекта", пишат недеоволните. 

 

 

"Управленски порок е бездействието от страна на Столична община и МРРБ, ако продължават да не актуват имотите, собствености на държавата до 1989 г. на територията на Паметник на градинското и парково изкуство, част от Зелената система на София, особено с правомощията, които им дава чл. 115 от ЗУТ, чл. 13 от ЗОС, и чл. 8 от ЗЗТ. С това си бездействие се застрашава публичната собственост в най-стария парк на София", смятат още от „Да спасим Борисова градина”.

 

 

Те настояват проектантският екип на изработения Проект за ПУП да изиска от Столична община, Областния управител и МРРБ да започне процедура по актуване имотите с неустановена собственост като публични преди да продължи процедурата по обществени обсъждания.

 

 

""

 

Трябва да бъде инициирана прокурорска проверка на собствеността и начините на нейното придобиване в парк „Борисова градина“ и едва тогава да се пристъпи към довършване на устройствената процедура. "Относно проблемите със смесената собственост се настоява да се изиска от кмета на София, г-жа Фандъкова да започне процедура по отчуждаване на частните имоти", пише в становището на инициативата.

 

Те искат при последващо обществено обсъждане екипът на Проект за ПУП, както и гл. архитект да предложат изцяло актуализирана информация в документите по проекта, които подлежат на обществено обсъждане.

 

 

"Недопустимо е включването на зони с различно устройство в едно голямо УПИ, особено когато конкретното предназначение е „За паркове и градини“, което не може да бъде друго освен „За паркове и градини“. Вмъкването в такива УПИ на зони, даващи възможност да съществуват частни имоти и дейности, различни от почивка и рекреация, отменя и устройствената защита на територията (в такива окрупнени УПИ са всички зони с лесопаркови насаждения в Борисова градина), което неминуемо също така ще доведе до промяна на собствеността в частна", смятат още гражданите.

 

 

Източник: Да спасим Борисова градина

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции