<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пловдивчани отново протестират в защита на лекаря, семейството на крадеца иска мъст

05 Март 2018
0 1678

За втори пореден ден, хиляди хора се събраха пред Второ районно управление на полицията в Пловдив в защита на лекаря, арестуван за убийството на крадец.

 

Медици, обединени привърженици на „Ботев” и „Локомотив”, таксиметрови водачи и редови граждани скандираха „Свобода!” в подкрепа на д-р Иван Димитров. Те тръгнаха на шествие към районната прокуратура с искане за среща с дежурен прокурор. Част от протестиращите опитаха да влязат в сградата, но бяха спрени от полицията.

 

ДЕСЕТКИ ПОИСКАХА СВОБОДА ЗА ЛЕКАРЯ, УБИЛ КРАДЕЦ В ПЛОВДИВ

 

„Крайно време е да спрем да се крием зад думичките „неизбежна самоотбрана”. Не може някакви плъхове и мишки да влизат вкъщи, да заплашват живота на децата и семействата ни и в крайна сметка държавата да не взема мерки”, категоричен беше Лазар Генчев, приятел на задържания лекар. Днешният протест е още по-голям и от вчерашния в града под тепетата.

 

""

 

Според хората, които излязоха в подкрепа на д-р Димитров, той се е защитил след като е бил нападнат и прободен с нож, а изстрелът срещу Джвизов е произведен от незаконен пистолет, носен от втори нападател. Защитната версия на близките на д-р Димитров твърди че двамата нападатели са се опитали да влязат в дома му вечерта, където са спели съпригата и двете му деца. 

 

Убитият имал 9 присъди за кражби. А 48-годишният Иван Димитров не е осъждан, не притежава разрешително за оръжие.
Полицията все още нищо не казва дали има втори нападетел и кой е той.  Случаят предизвика настроения за либерализиране на режима за притежание на лично оръжие и промени в Конституцията. По закон наказанието за престъплението, в което е обвинен Иван Димитров, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

От това, което се знае публично за стрелбата в Пловдив, няма никакви основания д-р Иван Димитров да бъде съден за убийството на рецидивиста Георги Джевизов, тъй като става дума за неизбежна отбрана. Около тази позиция се обединиха в  бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, адв. Димитър Марковски и Юлиан Ангелов от ОП/ВМРО, чиято партия настоява за законови промени по отношение на защитата на живота и здравето.

 

„При тази фактология това е учебникарски пример по упражняване на неизбежна отбрана”, подчерта Марковски. По думите му даже да бъде установено, че д-р Димитров е притежавал незаконно оръжие, това ще е състав на друго престъпление, за което би трябвало да получи условна присъда.

В същото време за нова версия за убийството в Пловдив разказва семейството на убития. То не бил влизал в дома на лекаря. И не е бил съден девет, а три пъти за кражба. Ние искаме кръв за кръв. Ще му пожелая най-лошото да му се случи на този доктор, който е застрелял мъжа ми. Съпругът ми не може да влезе в къщата на друг. Това каза съпругата на Джевизов.

 

Източник: segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции