<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Плъховете обичат игрите на криеница, откриха учени

13 Септември 2019
0 778

Следващия път, когато видите плъх, който се крие от вас, помислете за това: може просто да иска да си играете на криеница.

 

ПЛЪХ КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВА ДА ЯДЕ БРОКОЛИ (ВИДЕО)

 

Група невролози в Германия прекараха няколко седмици с гризачи в малка стая, пълна с кутии, и откриха, че животните са изненадващо умели в детската игра – дори без да им се дава храна като награда, пише Гардиън.

 

Специалистите регистрирали радостни скокове и кикоти – което при предишната работа е показало, че е признак на щастие – когато плъховете са намирали хората или са били хващани от тях.

 

Докладът на изследователите е публикуван в списание Science тази седмица и предлага нов поглед върху игралното поведение, важен еволюционен признак сред бозайниците.

 

ПЛЪХ, КОЙТО ОБИЧА ШУМА НА ПАРИТЕ

„Когато работите много с плъхове през годините, виждате колко интелигентни са тези животни и колко социални са“, каза съавторът на изследването Константин Хартман от университета в Хумболт в Берлин.

 

„Почти е като да си играете с малки котенца или кученца“, добави той.

 

Специалистите припомнят, че играта е важна част от когнитивното развитие на подрастващите бозайници, а плъховете създават идеални модели за изучаване на мозъчната активност при хората поради еволюционната им близост.

 

 

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции