<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41024" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Повече от половината характерни за Европа дървесни видове са застрашени от изчезване

28 Септември 2019
0 780

Учени алармират, че повече от половината дървесни видове, характерни само за територията на европейския континент, са заплашени от изчезване заради инвазивни болести, вредители, замърсяване и разрастването на урбанизираните територии, съобщава The Guardian.

 

Става дума за така наречените "ендемични видове", които не растат никъде другаде, освен в Европа. 

 

ВСЯКА МИНУТА ГУБИМ АМАЗОНСКА ГОРА С РАЗМЕРИТЕ НА ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ (ВИДЕО)

 

Иначе, според доклада на Международния съюз да опазване на природата, 42 на сто от 454-те видове дървета в Стария континент са заплашени от изчезване.

 

 

 

""

Ясен

 

 

"Тревожно е да констатираме, че повече от половината ендемични дървесни видове в Европа днес за заплашени от изчезване", казва Крейг Хилтън-Тейлър, шеф на екипа, който е изготвил "Червена книга" на европейските дървета, цитирана в доклада. "Дърветата са жизнено важни за живота на Земята и европейските дървета в цялото им разнообразие са източници на храна и подслон за неизброими животински видове, като птици и катерици, и играят ключова икономическа роля", добавя той.

 

Инвазивните растителни видове, неустойчивата експлоатация на горите и урбанизацията са главните фактори, които застрашават европейсксите гори, пише в доклада.

 

Ясен и бряст са сред най-застрашените дървесни видове, за спасяването на които трябва да се приложат спешни мерки.

 

 

""

Бряст

 

 

 

Източник:  The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции