<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46928" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пожарите в Австралия разкриха древни водни канали, по-стари от пирамидите в Египет

22 Януари 2020
0 440

Обширни водни канали, построени от древните коренни австралийци преди хиляди години, за да улавят и събират змиорки за храна, бяха разкрити след като горските пожари изгориха гъстата растителност в щата Виктория.

 

Културният ландшафт "Будж Бим", състоящ се от канали, блата и язовири, изградени от вулканични скали, е една от най-обширните и най-старите системи за аквакултури в света, твърди ЮНЕСКО.

 

Той е построен от народа Гундиджмара преди повече от 6 600 години и е по-стар дори от пирамидите в Египет.

 

Въпреки факта, че водната система бе вече известна на археолозите, тя е добавена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство едва миналия юли, а сега бяха разкрити и допълнителни раздели от пожарите, които почти опостушиха страната през декември.

 

Денис Роуз, който е мениджър на проекти в организацията Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation каза за CNN, че системата е значително по-голяма от това, което се смяташе по-рано.

 

"Когато се върнахме в района, открихме допълнителен канал, скрит в тревата и околната растителност. Дължина му беше около 25 метра, което е доста значителен размер", каза той.

 

Той заяви също, че в изгорелия пейзаж вече се виждат и други, нови структури, наподобяващи канали и езера.

 

„Изненадата беше непрекъснатото намиране на нови структури, които пожарите разкриваха“, добави Роуз.

 

Според уебсайта на организацията системата за аквакултури, която е част от националния парк „Будж Бим“, е построена от коренното население, използвайки изобилните вулканични скали от вече неактивния вулкан в района.

 

ЮНЕСКО заяви, че гуандиджмарците използвали системата, за да пренасочват и модифицират водните пътища, с цел да увеличат максимално улова на храна.

 

 

""

 

 

"Културният пейзаж на Будж Бим носи изключително свидетелство за културните традиции, знания, практики и изобретателност на гундиджмаранците", се казва в съобщението.

 

Пожарът в близост до националния парк бе причинен от гръмотевичен удар в края на декември, който в крайна сметка обхвана около 790 хектара.

 

За да защитят световното наследство, пожарникарите работили с местните огранизации за идентифициране на културно важни обекти и използвали "техники с ниско въздействие", за да заменят тежките машини при гасенето на пожарите, каза Марк Мелингтън, който е областният мениджър за управление на горските пожари във щата Виктория.

 

„Тези действия предотвратиха разпространението на огъня извън ограничителните линии дори в екстремените пожарни дни и защитиха културните обекти от щети“, добави той.

 

Според властите във Виктория, гундиджмарците са били една от няколкото групи местни хора, които са пребивавали в южните части на сегашния щат преди европейците да се заселят. Смята се, че популацията им е достигала хиляди преди началото на 18 век, но е намаляла значително след заселването на европейците.

 

Роуз твърди, че е облекчен от факта, че пожарите не са причинили прекалено големи щети на региона в сравнение с другите части на Австралия и се надява, че това ще даде добра възможност за по-нататъшно изследване на древната водна система.

 

"През следващите няколко седмици се надяваме да проведем цялостно проучване на културното наследство и да проверим областите, които не са били регистрирани досега. Това е важно, защото системата е осигурявала богат и устойчив живот на хората, които са обитавали тези земи и е важна част от нашата история“, каза той.

 

 

Източник: CNN

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции