<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Огромен кит п...

Пожар изпепели покрива на "Царските конюшни" в София, вижте какви са щетите (видео)

29 Юли 2018
0 5162

Среднощен пожар унищожи около 2 000 квадратни метра покривна конструкция в сградите на бившите "Царски конюшни" в центъра на София, намираща се на ъгъла на булевардите "Ал. Дондуков" и "Васил Левски". Пострадали няма. Причините се изясняват. Сигналът за инцидента е подаден минути след 03.00 часа в неделя. На мястото са били изпратени екипи от 30 пожарникари, които са успели почти да потушат огъня. Остават обаче едно-две огнища, които все още тлеят и заради това в района все още има екипи на "Пожарна безопасност защита и безопасност на населението", които работят.

 

 

"Запалили са се покривите на сградата, която е с лице към ул. "Дунав" и прилежащата към нея сграда, продължаваща към вътрешния двор. Нямам представа как са се запалили. Колегите от пожарната са били веднага тук, започнали са гасенето, което продължава и в момента. Пожарът е почти овладян, има тук-таме тлеещи места. В това каре е спряна водата и токът. Няма пострадали хора, няма пострадало сериозно и допълнително имущество, освен покривите", каза кметът на район "Оборище"

 

Васил Цолов в неделя предиобед. За момента се работи единствено по пълното потушаване на пожара и никой все още не се ангажира с мнение по инцидента, допълни той. "Кой и как се е случило предстои да установят разследващите органи", каза Цолов и допълни, че Столична община ще обезопаси сградата, тъй като е в непосредствена близост до Английската гимназия, а предстои започването на новата учебна година. За апетитния имот се водят спорове от години. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд.

 

Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. Сградата "Царските конюшни" през последните години нашумя заради скандала около продажбата ѝ от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хиляди лева, което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост. В сградата "Царските конюшни" собственост имат няколко министерства, сред които е и МВР, както и Националната художествена академия. Очаква се МВР да даде по-късно повече информация за пожара, най-вече е умишлен палеж.

 

Фандъкова ще задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния ѝ вид

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия, която да направи оценка на щетите и да задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния ѝ вид, съобщиха от Столична община в неделя. Приетият през 2015 г. Подробен устройствен план за местност "Център – Зона А" запазва сградите на "Царските конюшни". При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им. В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че "в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство".

 

Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. През февруари т.г. кметът на София е поискала от Министерство на културата "Царските конюшни" да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита „от национално значение". Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. "Хан Крум", както и възстановяване на свален статут на още три сгради – на ул. "Шести септември", на бул. "Васил Левски" и на бул. "Цариградско шосе", информира Столична община.

 

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции