<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54723" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Полицията в Лондон планира използването на технология за лицево разпознаване

29 Януари 2020
0 302

Лондонската полицейска служба обяви противоречивите си планове за използване на технология за разпознаване на лица, за да подобри способността на офицерите да разпознават заподозрени и да охраняват  британската столица.

 

Говорител на службата каза в изявление в петък, че технологията ще бъде използвана главно на местата, където има най-чести случаи на тежки и жестоки престъпления, като нападения с оръжие и ножове или сексуална експлоатация на деца.

 

 

Полицията в Лондон планира използването на технология за лицево разпознаване

 

 

Ясно маркираните камери ще бъдат фокусирани върху малки определени зони, за да сканират лицата на хората, които минават, поясни говорителя.

 

“Като съвременна полицейска сила вярваме, че имаме задължението да използваме нови технологии, за да държим хората в Лондон в безопасност”, каза в изявление заместник-комисарят Ник Ефграв.

 

“Ние използваме изпитана технология, която вече се използва широко във Великобритания, особено в частния сектор”, добави той.

 

Технологията, която е разработена от японската компания NEC, е самостоятелна система, която не е свързана с никоя друга система за образна диагностика, като например автоматично разпознаване на табела с номер.

 

Решението бе обявено месеци след октомврийско разследване на Службата на комисаря за информация на Обединеното кралство, което предизвиква сериозни опасения относно неприкосновеността на личния живот и точността.

 

То показа, че технологията дискриминира жените и цветнокожите – проблем, който е документиран от федералните изследователи в Съединените щати, където няколко града забраниха използването на технологията.

 

“Прекалено бързото внедряване на технологии, които могат да бъдат твърде инвазивни в ежедневието на хората, рискува да навреди на доверието не само в технологиите, но и в основния модел на работа на полицията”, заяви Комисарят по информацията на Обединеното кралство, Елизабет Денъм.

 

 

Полицията в Лондон планира използването на технология за лицево разпознаване

 

 

В Съединените щати някои градове в Калифорния, включително Сан Франциско и Оукланд, както и Сомервил, Масачузетс, са решили, че рисковете от технологията за разпознаване на лица надвишават ползите и забраняват използването ѝ от градските служби.

 

От друга страна, Индия използва технологията, за да открива изчезнали деца и вече иска да изгради най-голямата в света система за лицево разпознаване.

 

В петък Денъм обаче призова правителството на Обединеното кралство спешно да въведе закон за управление на технологиите за лицеви разпознавания.

 

“Получихме отговор от полицейската служба, че наистина обмисля влиянието на тази технология и е предприела стъпки за спазване на изискванията на законодателството за защита на данните”, каза Денъм.

 

Неправителствени организации също предупредиха, че демократичните свободи ще бъдат подкопани.

 

“Това решение представлява огромно разширяване на надзора и сериозна заплаха за гражданските свободи във Великобритания”, заяви директорът на Big Brother Watch – Силки Карло в изявление в петък.

 

Лондонската полицейска служба обаче поясни, че ще проведе дискусии с общността преди да започне да използва технологията.

 

 

Източник: CNN

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции