<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Полковник от Сухопътните войски стана шеф във Филхармонията

15 Февруари 2017
0 706

Бивш заместник-началник на щаба на Сухопътните войски- полковник Гошо Мерджанов, е назначен за  зам.-директор на Софийската филхармония.

 

Полковник Мерджанов се е пенсионирал от Министерството на отбраната в края на 2015 г. Новият зам.-директор е назначен от Светлина Василева, която беше временен директор, дни преди да напусне поста си и да започне скандалния конкурс за нов ръководител на най-престижния оркестър у нас.

 

В момента Мерджанов е пряко подчинен на Найден Тодоров – новия директор на Софийската филхармония. Новата длъжност на полковника е административна и не е обвързана с изискване за музикална компетентност.

 

"Обичам музиката, но класическата не ми е любима. Слушам Моцарт, Шопен, обичам и Бах… но предпочитам рока. Ходя на концерти, основно на барокови“, признава полковникът.

 

Конкурсът за директор на Филхармонията разрази скандал в редовете на културната институция, като на полюсите бяха застанали поддръжници на Тодоров от една страна, а от друга – Светлина Василева, както и синдикалните членове към Национален институт "Софийска филхармония".

 

На 20 януари бе организиран протест пред Министерство на културата от синдикалните членове на Филхармонията в КНСБ и КТ "Подкрепа" с искане за спиране на конкурса, но желанието на протестиращите не бе уважено от вече бившия министър на културата Вежди Рашидов, пише offnews.bg. По-късно бе предвиден и втори протест, насрочен за 25 януари, но той обаче не се състоя.

 

На 26 януари други членове на Софийска филхармония излязоха на протест срещу колегите си от синдикатите – те твърдяха, че синдикалните лидери водят война с новия директор и разделят оркестъра. Обвиниха колегите си и в това, че са намесени лични интереси в протеста.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции