<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39362" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Футболистите...

Пореден скандал на световното по плуване: Англичанин също отказа да сподели подиума с "допинг" шампиона (видео)

24 Юли 2019
0 2110

Бронзовият медалист на световното първенство по плуване на 200 метра свободен стил Дънкан Скот пренебрегна шамионът Сун Янг на подиума, след спорната победа на  китаеца в Гуанджу.

 

 

Янг, който плува в Гуанджу въпреки делото за допинг срещу него през септември, получи победата, когато литовецът Данас Рапсис бе дисквалифициран за фалстарт.

 

 

Скот поздрави сребърния медалист Кацухиро Мацумото от Япония и руснака Мартин Малютин, които завъшриха с едно и също време, но игнорира Янг на подиума.

 

 

Китайският плувец, от своя страна, реагира гневно, като извика: "Ти си губещия, аз съм победителят", махайки на Скот, който също така отказа да участва и в груповата снимка на подиума и запази дистанцията си от китаеца, докато не напусна сцената.

 

 

Скот отказа да обясни действията си пред репортерите, но Пийти заяви, че съотборникът му е "напълно в правото си" да предприеме своите действия добавяйки, че Сун трябва да преосмисли мястото си в спорта.

 

 

"Сега той трябва да си задава въпроса дали наистина да се занимава със спорта, след като всички го освиркваха…", заяви плувецът.

 

 

Пийти, който съшо така преди това бе критикувал Сун и решението да му се позволи да се състезава в Гуанджу след делото за допинг.

 

 

"Мисля, че най-важното нещо за един спортист е правото на глас, а Дънкан ясно показа гласа си, както и тълпата", каза той.

 

 

"Ако дори феновете не го искат, дори не знам какво прави тук",  добави Пийти за Янг.

 

 

Инцидентът се случи само два дни, след като австралецът Майк Хортън също отказа да сподели подиума с китаеца след състезанието на 400 метра.

 

 

Сун, получи забрана да се състезава заради допинг през 2014 година получи зелена светлина за състезанието в Гуанджу, след като обвиненията за допинг бяха отменени от комисия на "FINA" по-рано тази година.

 

 

Въпреки това, Световната антидопингова агенция се опитва да отмени решението, оставяйки кариерата на Сун несигурна само една година преди Олимпийските игри в Токио.

 

"Победата ми в резултат на упоритата ми работа. Продължих да се боря и не се отказах, когато бях на второ място. Бях единственият, която тази сутрин плува на 800-те метра, така че бях много уморен, а следобяда спах само час и половина", зави Сун относно своята победа.

 

Тълпата в общинския център по водни спортове на Университета в Намбу изрази недоволство за решението за дисквалификация на Рапсис, а литовецът не се спря за въпросите на журналистите след състезанието.

 

Що се отнася до ситуацията между Сун и Скот, имаше смесени реакции за държанието на Скот на подиума от страна на китайските фенове – някои крещяха и го освиркваха, докато други го приветстваха, докато напускаше сцената.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции