<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34924" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Потвърден е първи случай на морбили в България

13 Февруари 2019
0 5759

Първи доказан случай на морбили у нас. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

 

 

 

Ето какво разкри той:

 

 

"В Македония заразените от морбили са около 100 души, като половината от тях са с доказан случай на болестта. Здравното министерство в Северна Македония говори за едно починало дете, но аз имам информации от източници в Скопие, че всъщност са три починалите деца."

 

 

И добави:

 

,,В 46 европейски държави има 3 пъти повече случаи на морбили от 2017 г., т.е. това са 82 000 души, като най-много са болните от Украйна. Положението на Балканите е такова, че в Сърбия болните са били около 5500 души, към 1500 в Румъния и 2500 в Гърция. У нас от вчера имаме един доказан случай на болен от морбили в референтната лаборатория. Става дума за жена на 37-годишна възраст. Тя получава обрив и висока температура и вече е транспортирана в инфекциозна болница''.

 

 

Професорът добави, че ако искаме да проверим дали сме имунизирани срещу заболяването, можем да си направим кръвни изследвания.

 

 

Кантарджиев напомни колко е важно да се ваксиринат децата, защото в противен случай се рискува здравето на останалите деца и по този начин може да се разпространят опасни зарази.

 

Източник: novini.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции