<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34117" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекар: Щом ви...

По Северната тангента на София ще се пътува без винетка (видео)

02 Януари 2019
0 4592

Без винетка ще се пътува по столичната Северна скоростна тангента, която свързва магистралите "Тракия" и "Хемус" с "Люлин" и пътя за Калотина. Новината обяви премиерът Бойко Борисов на първото заседание на кабинета за 2019-та, след като на последното заседание през миналата година беше решено пътуването да е платено. Така в навечерието на Новата година кабинетът на ГЕРБ противопостави живеещите в северните срещу живеещите в южните столични квартали, защото пътуването по Южната дъга на околовръстния път на София остана безплатно.

 

 

Столична община решително се противопостави на амбициите на Борисов за платено преминаване. Аргументите бяха, че това не е справедливо и ще върне тежкия трафик обратно в центъра на града, което ще повиши още повече замърсяването на въздуха. На 31 декември столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във "Фейсбук", че пътуването по Северната скоростна тангента временно ще става без винетка, докато пътят бъде изваден от списъка.

 

 

Така още на първото си заседание Борисов промени решението си и обяви, че винаги работи в "услуга на гражданите", въпреки че часове по-рано шефът на пътната агенция Светослав Глосов обяви, че АПИ ще настоява преминаването да остане платено.

 

 

"Независимо от логиката, независимо от принципа, че който кара повече, плаща повече, независимо от това, че едно е да чистиш и поддържаш две платна, какъвто беше по времето на социализма и управлението на БСП околовръстният път – това беше много скоро – друго е да поддържаш 12 платна. Благодарение на това, че приходните агенции, службите, прокуратурата работиха много добре през миналата година, имаме рекордни приходи в бюджета. Смисълът на това да правим Южна дъга, Северна тангента, Западна дъга и какво ли още не, е бил винаги в услуга на гражданите – да пътуват по-бързо, по-безопасно и полесно."

 

 

Това каза премиерът след среща в Министерски съвет с участието на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов и министрите на регионалното развитие Петя Аврамова, на вътрешните работи Младен Маринов и на финансите Владислав Горанов. Според Борисов както Южната дъга на Околовръстното шосе влиза в рамките на София, така ще бъде и за Северната скоростна тангента.

 

 

"Тя е правена, за да им е по-удобно на хората. Така че съм разпоредил да си преправят плановете и съответно, както са отчитали досега винетната система, така да продължи и през 2019 г.", каза Борисов обяснявайки, че сменя позицията си в името на удобството хората. Премиерът припомни, че през тази година е планирано да започне строителството на отсечката от кв. "Младост" до магистрала "Тракия", което е продължение на Южната дъга. "Ако е било лесно, комунистите да са го направили", каза Борисов и призова спекулациите по темата да спрат.

 

 

Около два часа преди изявлението на премиера Светослав Глосов заяви, че Северната скоростна тангента е транзитен път, част от бъдещата магистрала "Европа" и агенцията ще настоява тя да бъде платена.

 

 

Статистиката показва, че при купуване на годишна винетка ползването на цялата републиканската пътна мрежа струва за шофьор на лек автомобил 26 стотинки на ден. За отиване и връщане по Северната скоростна тангента, което е около 32 км, са необходими около 8- 10 лв. за гориво в двете посоки, аргументира се Глосов. Той посочи още, че за жителите на София в крайните райони има алтернативни общински пътища, които са безплатни и също може да се ползват.

 

 

На 1 януари на всяка 20-та секунда е купувана по една електронна винетка, което означава, че системата работи, каза пътният шеф. Общо в първия ден на годината са продадени над 5000 евинетки за около 380 хил. лв. От стартирането на електронната система за продажба на е-винетки за 2019 г. на 17 декември миналата година досега приходите от продажби са около 1.5 млн. лв. По повод сигналите за проблеми при купуването на е-винетка от терминал за самотаксуване Глосов подчерта, че е възможно да е възникнала техническа грешка в някой терминал, но това не означава, че системата се е сринала или не работи.

 

 

Когато попаднете на банкомат, който не работи, това не означава, че цялата банкова система се е сринала, а че има технически проблем със съответното устройство, каза Светослав Глосов. Той припомни, че е-винетка може да се купи чрез терминал за самотаксуване, мобилното приложение, интернет страницата bgtoll.bg или чрез разпространителската мрежа. Предстои да бъде изготвена подробна карта, която ще указва пътищата, за които е необходима евинетка, въпреки че такава карта и в момента има публикувана.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции